BEL ONS 088-0204000
Image titleDe ervaring van een laminaat- of parketvloer wordt mede bepaald door de keuze van de ondervloer. De keuze voor de juiste ondervloer is in hoge mate afhankelijk van de omstandigheden. In het geval van een vloerverwarming of vloerkoeling wil je een lage isolatiewaarde van de ondervloer, terwijl je in een ruimte zonder vloerverwarming juist wilt dat de vloer een hoge warmte-isolatiewaarde heeft. Op een bovenverdieping is de geluidsisolatie naar beneden (contactgeluid) van groot belang terwijl je op de benedenverdieping juist wilt dat er zo weinig mogelijk geluid terug de ruimte (reflectiegeluid) in komt. Uiteraard biedt INTR. voor elke situatie de juiste oplossing.

Laminaat of meerlaags parket leggen op een ongelijke ondergrond

Omdat het makkelijk te leggen is en het een zwevende vloeren zijn, zijn parket en laminaat natuurlijk bij uitstek geschikt om gebruikt te worden na een renovatie om een ruimte binnen korte tijd een totaal andere uitstraling te geven. Zo kan een kamer bijvoorbeeld vaak veel ruimtelijker gemaakt worden door er een lichte vloer in te plaatsen of kan juist een stijlvolle uitstraling bereikt worden door een donkere vloer te plaatsen. De decormogelijkheden zijn eindeloos.

Bij een renovatie is het belangrijk om de ondergrond te controleren voordat je een vloer gaat plaatsen. Er zijn grofweg 4 eisen die gesteld worden aan de ondergrond; deze moet blijvend droog, egaal, schoon en draagkrachtig zijn.Image title

Onder een droge ondergrond wordt verstaan dat er geen restvocht in de ondergrond zit. Bij beton mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn. Bij anhydriet vloeren mag dit maximaal 0,5 CM% zijn. Wanneer een ondergrond blijvend aan deze maximale waarden voldoet, is een dampdichte ondervloer voldoende om de vorming van condens onder de laminaatvloer te voorkomen.

Een egale basis is belangrijk om beweging en vering in de laminaatvloer te voorkomen en zo de levensduur van de klikverbinding te kunnen garanderen. Kleine verschillen in de ondervloer (maximaal 4mm hoogteverschil op 1 meter lengte) kunnen met bijvoorbeeld een 9mm Parquetfelt opgevangen worden, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk.

De ondergrond moet daarnaast schoon zijn. Want kleine cementkorreltjes, steentjes of zand kunnen later voor irritante kraakgeluiden onder de vloer zorgen. Zorg dus dat de ondervloer helemaal schoon gemaakt wordt voordat de zwevende vloer geplaatst gaat worden.

Een laatste belangrijke eis aan de ondervloercontructie is dat deze draagkrachtig is. Een betonvloer moet dus niet te zacht zijn. Image titleDit is eenvoudig te controleren met een kraspen. Daarnaast moet een eventuele houten ondervloerconstructie niet veren, want ook dat kan de levensduur van de vloer verkorten omdat de verbindingen constant in beweging zijn.

Als de ondergrond aan deze 4 eisen voldoet, dan is een zwevende vloer binnen no-time geplaatst en kan een ruimte dus binnen een paar uur een complete metamorfose ondergaan. Het voordeel van een zwevende vloer is daarbij dat dit bij een verandering van smaak of wens na een aantal jaar weer moeiteloos opnieuw gedaan kan worden.

Laminaatvloer op vloerbedekking plaatsen

Vaak wordt de vraag gesteld of de bestaande vloerbedekking mag blijven liggen zodat het laminaat er overheen gelegd kan worden. Voor tapijt is dit helaas geen goed idee. Of het nu kortpolig of langpolig tapijt is, in beide gevallen hebben vuil en bacteriën zich gedurende de gebruiksperiode in het tapijt kunnen nestelen. Wanneer deze ondergrond vrijwel luchtdicht wordt toegedekt met een gesloten laminaatvloer kan in de loop der jaren schimmelvorming in het tapijt ontstaan met zeer onaangename geurtjes tot gevolg. Verwijder dus alle organische vloerbedekkingen.

Kunststof vloeren zoals vinyl of PVC kunnen (mits goed schoon gemaakt) wel blijven liggen, zorg wel voor een goede ondervloer tussen de bestaande vloer en het laminaat, zodat loopcomfort en geluidsisolatie gegarandeerd zijn.

13 product(en)
Bekijk:
Sorteren op:
 •       
 • SOLIDBASE Stick 1,2mm, rol à 19,8m²
  Nummer 68207
  20m lang, 99cm breed
        
 • EGALFLOOR 10dB 10mm: 790x590x10mm (6,99 m²)
  Nummer 62167
  Voorheen Parquetfelt 10dB
        
 • EGALFLOOR Classic 7mm: 850x590x7mm (10,03 m²)
  Nummer 62061
  Voorheen Forinnfelt - 28pak/pallet
        
 • HEATFOIL 15 m²
  Nummer 206009
  Warmteweerstand 0,014 K*m/W
        
 • Silverstep 1,5 mm: 7,4 m x 0,75 m (5,55 m2)
  Nummer 68598
  54 Rol / Pallet = 120 x 80 x 90 cm, staand op pall
        
 • NAVELLE Black 2mm, rol à 15 m²
  Nummer 2173001
  15000x1000x2mm
        
 • Woodstep 3 mm: 11 m x 1 m (11 m2)
  Nummer 68592
  21 rol / pallet
        
 • TIMBERMATE Excel (15,07m²)
  Nummer 68589
  Rol 11000x1370x3,6mm
        
 • EGALFLOOR Budget 7mm: 790x590x7mm (6,99m²)*
  Nummer 62040
  Voorheen Ecofelt - 42pak/pallet
        
  Laden
  Laden