• verkoop@intr.nl
  • 088-0204000

Maand van Parket - thema 2: houtsoorten, leggen en legpatronen

In de tweede editie van de ‘Maand van Parket’ nieuwsbrief richten we ons op het thema: houtsoorten, leggen en legpatronen. In dit blogartikel duiken we dieper in de constructie, de veelzijdigheid, de verschillende houtsoorten en de nieuwste trends. Maar we gaan eerst terug naar waar het allemaal begon: de oorsprong van parketvloeren.

16-02-2024
Maand van Parket - thema 2: houtsoorten, leggen en legpatronen

De oorsprong van parketvloeren

Parket, afgeleid van het Franse woord 'parqueterie' of ‘Marqueterie van geometrische patronen’ verwijst naar een mozaïek van houten stukken die gebruikt werden om decoratieve vloerpatronen te creëren. Parketvloeren vinden hun oorsprong in de 16e eeuw in Frankrijk. Het werd populair als een alternatief voor marmeren vloeren in de paleizen van de Franse aristocratie, waaronder het beroemde Paleis van Versailles in Parijs.

                                                                                                                                                                                                                            Eikenhout

In de middeleeuwen waren de planken doorgaans van eikenhout. Vanaf de late 15de eeuw zien we voorbeelden van houten vloeren van grenenhout. Daarnaast blijft eikenhout in gebruik. In de 17e en 18e eeuw ontwikkelde de kunst van het parketleggen zich verder, met meer complexe patronen die de rijkdom en status van de eigenaar weerspiegelden. Enkele van de meest iconische patronen uit deze periode zijn het Versailles-patroon, maar ook het visgraat- en chevronpatroon zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen en al jaren ontzettend populair zijn.

Bekende en minder bekende houtsoorten

Als parketteurs zijn we allemaal bekend met de klassieke schoonheid van eiken, de lichte uitstraling van esdoorn/maple en de warme kleur van kambala/iroko. Deze houtsoorten vormen de basis voor veel parketvloeren en worden gewaardeerd om hun duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Echter, de wereld van hout is rijk en gevarieerd en er zijn tal van minder bekende houtsoorten die extra charme en karakter aan je projecten kunnen toevoegen. Laten we een duik nemen in de eigenschappen en de esthetiek van enkele alternatieve houtsoorten zoals merbau, wengé, noten en jatoba.

Merbau

Afkomstig uit Zuidoost-Azië, staat bekend om zijn diepe, rijke bruine kleur die met de tijd overgaat in een prachtige roodbruine tint. Deze houtsoort is uitzonderlijk duurzaam en waterbestendig, waardoor het ideaal is voor zowel residentiële als commerciële ruimtes. De fijne textuur en de natuurlijke glans geven merbau een luxueuze uitstraling.

Wengé

Een Afrikaanse houtsoort die opvalt door zijn donkere, bijna zwarte kleur. Het is een zeer harde en dichte houtsoort, wat het zeer geschikt maakt voor vloeren die veel belopen worden. Wengé heeft een opvallende tekening die varieert van rechte lijnen tot golvende patronen, wat elke plank een uniek uiterlijk geeft.

Noten (walnoot)

Amerikaans walnoot is een luxe houtsoort met een rijke, chocoladebruine kleur en een fijne, rechte tekening. Het is minder hard dan eiken, maar wordt zeer gewaardeerd om zijn prachtige kleurvariaties en warme uitstraling. Zie foto >

Jatoba

Ook wel bekend als Braziliaanse kers, heeft een natuurlijke roodbruine kleur die met de tijd dieper wordt. Het is een van de hardere houtsoorten die beschikbaar zijn, waardoor het zeer geschikt is voor druk belopen gebieden. Jatoba staat ook bekend om zijn weerstand tegen vocht en schimmels, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik.

Elk van deze houtsoorten onderscheidt zich van de meer traditionele keuzes. Door te kiezen voor merbau, wengé, noten, jatoba of één van de vele andere geschikte houtsoorten, kan je een vloer creëren die niet alleen duurzaam en functioneel is, maar ook een verhaal vertelt en de zintuigen prikkelt.

Tevens zijn er verschillende houtsoorten verkrijgbaar uit Midden/Zuid-Amerika die we vinden binnen het assortiment van INPA Parket. Uit eigen plantages en zagerijen worden hier prachtige houtsoorten als Morado, Curupay en Lapacho verwerkt tot schitterende vloeren met een hele bijzondere tekening. INPA vloeren zijn verkrijgbaar bij INTR.

Vloerverwarming en parket

Bij gebruik van de genoemde houtsoorten (en nog 40 andere houtsoorten) op vloerverwarming is er een lijst samengesteld van houtsoorten/diktes/breedtes die geschikt zijn op verschillende soorten vloerverwarming systemen. Meestal is eiken houtsoort nr. 1, maar bijvoorbeeld ook Merbau, Afzelia, Kambala, Padoek zijn bij uitstek geschikt. Bij specifieke vragen hierover kun je terecht bij onze parket specialisten: Frank Linde en Rick de Vries.

Bamboe: milieuvriendelijk gras

Naast de exotische en minder bekende houtsoorten die we al hebben verkend, is er nog een materiaal dat speciale aandacht verdient: bamboe. Hoewel technisch gezien geen hout, maar een grassoort, heeft bamboe zich een weg gebaand in de wereld van parketvloeren als een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

Bamboe groeit razendsnel en kan binnen vijf jaar na het planten geoogst worden, wat het een hernieuwbare bron maakt die veel sneller aangevuld wordt dan traditionele hardhoutsoorten. Deze snelle groeicyclus maakt bamboe tot een uitstekende keuze voor milieubewuste consumenten en parketteurs die de impact op onze bossen willen minimaliseren.

De milieuvriendelijke eigenschappen van bamboe gaan hand in hand met zijn esthetische aantrekkingskracht en praktische voordelen. Bamboe is opmerkelijk sterk en hard, zelfs harder dan sommige traditionele hardhoutsoorten, waardoor het een duurzame keuze is voor vloeren die bestand zijn tegen de tand des tijds. Het heeft een unieke, elegante uitstraling met een fijne, consistente tekening die een moderne en frisse sfeer aan een ruimte kan geven.

Bovendien is bamboe van nature bestand tegen vocht en kan het goed omgaan met temperatuurschommelingen, wat het geschikt maakt voor een breed scala aan klimaten en omgevingen. Met zijn natuurlijke schoonheid en milieuvriendelijke karakter is bamboe een uitstekende keuze voor parketteurs die hun klanten een groen alternatief willen bieden zonder in te boeten aan kwaliteit en stijl.

Parketvloeren: tijdloze klassieker met een moderne twist

Elke houtsoort heeft unieke eigenschappen en voordelen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen en stijlvoorkeuren. We duiken dieper in deze materie en vertellen je graag meer over de verschillende soorten parket en hun unieke kenmerken.

Massief parket/tapis/bourgogne

Dit type parket blijft de koning onder de houten vloeren. Het bestaat uit planken gezaagd uit één stuk hout, vaak eiken, dat zich leent voor een scala aan afwerkingen. Van de diepe, rokerige tinten tot de natuurlijk geoliede look, massief parket is een verhaal van vakmanschap en traditie.

Gelaagde parketsystemen

In de hedendaagse markt zijn vooral 'gelaagde systemen' zoals lamelparket en multiplanken populair, waarbij een massieve houten toplaag is verlijmd op een onderlaag van materialen zoals triplex of OSB. Door meer vierkante meters te halen uit dezelfde hoeveelheid ruwhout, is dit ecologisch voordelig. Bovendien is er minder kans op krimp en zwelling, wat de stabiliteit ten goede komt.

Drielaags parket

Bij INTR. is het traditionele, drielaags parket van Barlinek verkrijgbaar. Dit parket bestaat uit een toplaag van massief eiken, geplaatst op een tussenlaag van vuren, met een onderlaag van eveneens vuren. Dit zorgt voor een duurzame en kwalitatieve vloer met een authentieke uitstraling. De vloer heeft een klikverbinding en is in visgraat (11 en 13 cm breed) te verkrijgen, evenals planken van 18 cm. Zwevend te leggen of direct verlijmen aan de ondervloer. Geschikt voor vloerverwarming.

Q2 tweelaags parket

Parketfabriek Lieverdink ontwikkelde Q2 tweelaags parket. Q2 tweelaags parket onderscheidt zich door haar perfecte stabiliteit. Dit heeft het product te danken aan de uitgekiende dikteverhouding tussen de 4 mm dikke houten slijtlaag en de 9 mm berkentriplex drager. Daarnaast kent Q2 parket een zeer hoge maatvastheid. Hierdoor is Q2 in praktisch alle denkbare situaties toepasbaar. Q2 tweelaags parket kan probleemloos gelegd worden zonder ondervloer, lijmen aan de basisvloer volstaat. De aan de onderzijde ingezaagde drager zorgt voor een grotere en betere lijmoverdracht. Vanzelfsprekend is een vlakke ondervloer essentieel om tot een perfect resultaat te komen.

Dankzij de unieke en dunne opbouw van Q2 parket is de rendementswaarde ervan (0,094 kW/m²) ideaal voor gebruik op vloerverwarming. Mits direct gelegd op de basisvloer, kent Q2 een uitstekende warmte doorgifte. Het is echter wel zo, dat de ene houtsoort beter gecombineerd kan worden met vloerverwarming dan de andere.

Fineer parket

Fineer parket is een slimme innovatie die de schoonheid van hout combineert met de stabiliteit en hardheid van een hoge persing HDF. De toplaag van edelhout rust op een fundament van kruislings verlijmde lagen, wat het ideaal maakt voor zwevende installatie en zelfs voor gebruik op vloerverwarming.

Parky's meerlaags parket

It’s good to live on wood’ – Parky; een meerlaags parket dat echt hout combineert met de voordelen van laminaat. Met innovatieve technieken die zorgen voor een natuurlijke look en feel en tegelijkertijd een ijzersterke afwerking, geschikt voor intensief en zelfs commercieel gebruik. Zo is Parky even gemakkelijk in installatie als in onderhoud. En toch is er een groot verschil: de toplaag van Parky is echt hout, geen imitatieprint. Wat je ziet en voelt, is natuurlijk hout!

Kopshout

De nieuwe oude held: kopshout (mozaïek achtige vloeren), waarbij de jaarringen zichtbaar zijn aan de bovenkant van de plank, wint aan populariteit in moderne architectuur. Deze techniek, die de dwarsdoorsnede van de boomstam toont, brengt een unieke, bijna mozaïek achtige textuur in het interieur. Kopshout is uitzonderlijk duurzaam en biedt een interessante akoestische dynamiek. Vroeger voornamelijk gebruikt in handwerklokalen en als industriële vloer, nu vooral fraai als retro parket.

Duurzaamheid en onderhoud

Duurzaamheid begint bij de keuze van het hout. Kies voor parket met een FSC-keurmerk of gelijkwaardig om bij te dragen aan verantwoord bosbeheer. En wat betreft onderhoud? Een goed onderhouden parketvloer kan generaties lang mee. Regelmatig stofzuigen, af en toe een reinigend/voedend onderhoudsmiddel en je parket blijft prachtig. Is er wens om de kleur of afwerking na lang gebruik te veranderen? Meestal is een renovatie (schuren en opnieuw afwerken) een optie (afhankelijk van de dikte van de toplaag). Duurzaam en verantwoord!

Gereedschappen en lijmen

Bij de start van ons project hebben we de basis gelegd met een keuze tussen spaanplaat of mozaïek, die we zorgvuldig hebben vastgelijmd, of we hebben de lamel direct aangebracht. Voor het realiseren van die authentieke traditionele vloeren, is het essentieel om de perfecte lijm te kiezen. Hier schitteren de Pallmann P9 lijm en de weekmakervrije Pallmann P6, elk afgestemd op de unieke eisen van jouw project. Wanneer we ons vakmanschap toepassen op tapis/bourgogne vloeren, wordt de lijmkam Wolf B3 een onmisbaar instrument.

Voor die speciale tapis van 6,2 mm dikte, is de Union Ja10/30 tacker, voorzien van 10 mm microbrads, jouw beste keuze. Dit kan perfect gecombineerd worden met de Union C – Pioneer 240 compressor voor een vlekkeloze afwerking. Voor het zwevend leggen van de elegante Barlinek en Parky vloeren, is Heat-Foil jouw ideale partner. Dit product is niet alleen een perfecte match voor vloerverwarming (0,014 m²./K/W), maar verzekert met zijn 10 Db certificaat ook de kwaliteit en compatibiliteit met deze topmerken.

Met deze benadering en gereedschappen, ben je volledig uitgerust om elk project met professionaliteit en enthousiasme aan te pakken. Jouw expertise maakt het verschil in het creëren van prachtige, duurzame vloeren!


Boodschappenlijst

Hieronder vind je een handige boodschappenlijst met alle artikelen en materialen die we zojuist hebben benoemd. Dit zorgt ervoor dat je alles bij de hand hebt om jouw projecten met succes te voltooien.

Bedankt voor jullie aandacht!

Ter afsluiting van dit blogartikel willen we benadrukken dat we slechts het topje van de ijsberg hebben kunnen beschrijven van dit prachtige vakmanschap. Hoewel we hopen dat je als lezer nieuwe inzichten hebt opgedaan of op zijn minst plezier hebt beleefd aan het lezen, beseffen we dat er nog zoveel meer te ontdekken valt binnen de wereld van houten vloeren en parket. Bedankt voor het lezen, en tot snel in deel drie, we gaan het dan hebben over schuren en afwerken!

Evita Huigsloot-Koloc
Evita Huigsloot-Koloc
Auteur
Contact: