BEL ONS 088-0204000

FAQ PVC Vloeren

FAQ pvc vloeren

Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen als PVC zacht en flexibel te maken

Als een thermoplast zo stevig is dat er weinig mee gedaan kan worden er vaak weekmakers (ftalaten) toegevoegd om het materiaal soepeler te maken.

Keurmerk voor PVC vloeren

Er bestaat in Europa helaas nog geen gezamenlijke norm voor de emissies van weekmakers en daardoor kan ieder land zijn eigen normering bepalen. In Europa is op dit moment de strengste norm de Duitse AgBB/DIBt norm en alle PVC vloeren van INTR. voldoen aan deze norm.


Vergelijken kwaliteit PVC vloeren

Om vinyl vloeren te kunnen vergelijken is het belangrijk te weten welke zaken belangrijk zijn voor de kwaliteit van en te onderkennen welke eigenschappen van de vloer je moet vergelijken om deze kwaliteit te kunnen beoordelen.

De levensduur van een PVC vloer wordt bepaald door een aantal zaken, die uiteindelijk worden samengevat in een gebruiksklasse. Belangrijk voor een lange levensduur is naast het juiste onderhoud dat de vloer slijtvast is, geen naden trekt en vochtbestendig is.

Om deze punten te vergelijken moet de vloer beoordeeld worden op:

  • Slijtwaarde toplaag
  • Sterkte klikverbinding (PVC klik) of juiste lijm (dryback)
  • Vochtresistentie HDF-kern (PVC klik)

Vergelijking van de slijtwaarde van de vloer

De slijtwaarde van een PVC vloer wordt deels bepaald door de dikte van de toplaag die bij de vloeren van Forinn varieert vban 0,2mm (geschikt in huis) tot 0,55mm (geschikt voor zwaar belopen projecten). Daarnaast is de slijtwaarde te verhogen en daarmee ook een langere levensduur van de vloer te krijgen door deze na het leggen een goede basisbehandeling te geven en de vloer goed te onderhouden. Kijk ook eens in onze onderhoudswijzer voor de juiste producten om uw PVC vloer lang mooi te houden.


Vergelijken sterkte klikverbinding

De sterkte van de klikverbinding is van grote invloed op de levensduur van de vloer, omdat deze er voor zorgt dat de naden van de PVC klikvloer ook na jaren gebruik nog steeds goed dicht zitten.

Bij de PVC design stroken (gluedown of dryback) is de verlijming bepalend om naadvorming te voorkomen. Daar wij geen invloed hebben op de lijmen van andere leveranciers en eventuele wijzigingen in de samenstelling daarvan kunnen wij alleen garantie geven op de hechting bij het juist gebruik van de door Forinn geleverde UZIN-lijmen voor PVC vloeren. Wanneer een lijm wordt gebruikt van een andere leverancier, zal deze ook de garantie op het gebied ven hechting, krimp en uitzetting van de stroken moeten overnemen en kan INTR. daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Voor de verlijming van stroken tot 135cm is de Uzin-KE 2000S de lijm bij uitstek, voor stroken langer dan 135cm is het noodzakelijk dat de vezelversterkte Uzin-KE 66 gebruikt wordt om naadvorming te voorkomen.

Wanneer de naden van een PVC vloer open gaan staan treedt versnelde slijtage op aan de randen van de panelen en wordt daarnaast het risico van indringend vocht groter.


Controle vochtbestendigheid

Indringend vocht in een PVC klikvloer met een HDF kern zorgt er voor dat het kernmateriaal gaat zwellen en dat naden omhoog gaan staan, waardoor een versnelde slijtage van de vloer plaats vindt. INTR. verkoopt uitsluitend HDF vloeren met een sterk verhoogde vochtresistentie, zodat de opname van vocht tot een absoluut minimum beperkt wordt. 


Geluidsabsorptie onderlaag

INTR. heeft een aantal ondervloeren in het assortiment die van onze PVC vloeren "fluistervloeren"  maken, zij zorgen afhankelijk van de situatie voor een optimale geluidsabsorptie naar onderen of naar boven.


Voorkomen van krassen en strepen

Om te voorkomen dat er vuil of vocht op de vloer komt dat als schuurmateriaal op het oppervlak kan werken is het van belang om bij elke buitendeur een schoonloopmat te plaatsen van minimaal twee passen lang. Ook stoelpoten en andere meubels dienen voorzien te worden van meubelglijders om er voor te zorgen dat er geen onnodige krassen of slijtage optreedt op de vloer.


Basisbehandeling van een PVC vloer

Om de vloer optimaal te beschermen en een lange levensduur te garanderen is het verstandig de vloer na het leggen te reinigen met een basisreiniger en dan te voorzien van een polishlaag. Deze beschermlaag dient afhankelijk van de intensiteit van gebruik 1 à 2 keer per jaar opnieuw aangebracht te worden.


Dagelijkse reiniging van het vinyl

In het dagelijkse gebruik kan de vloer droog gereinigd worden met een bezem of stofzuiger. Eens per week de vloer lichtvochtig dweilen met een klamvochtige mop en een reinigingsmiddel voor PVC


Kijk voor de beschikbare producten van zowel de basisbehandeling als de wekelijkse reiniging in onze onderhoudswijzer voor PVC vloeren, daar staan de producten voor je op een rijtje gezet.

PVC kan krimpen en uitzetten

De drager van PVC klikvloeren is vaak een houtmateriaal zoals spaanplaat, MDF of, HDF. DIt is een afkorting voor High Density Fibreboard, wat niets anders betekent dan dat het product bestaat uit onder hoge druk geperste houtvezels.

Dit betekent dus dat een PVC klikvloer minstens net zoveel krimpt en uitzet als een houten vloer en dat het van groot belang is dat deze goed acclimatiseert.

Ook PVC stroken kunnen onder invloed van het ruimteklimaat krimpen en uitzetten, dus de keuze van de lijm is van wezenlijk belang bij het plaatsen van de PVC vloer. Gebruik bij het verlijmen van stroken tot 135cm de Uzin KE2000S en gebruik bij langere stroken altijd de Uzin KE66 om naadvorming op de kopse naden te voorkomen.


Temperatuur voor en tijdens het leggen

De PVC vloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in gesloten verpakking acclimatiseren in de te leggen ruimte. Leg de pakken horizontaal met enige tussenruimte neer en zet ze nooit overeind tegen de wand om doorbuigen van de panelen of stroken te voorkomen.

De temperatuur tijdens het acclimatiseren en leggen moet tussen de 15°C en 20°C liggen en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% om te voorkomen dat de vloer na het leggen teveel krimpt of uitzet.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een product dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van veranderingen in het ruimteklimaat. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in het stookseizoen ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lente vaak weer uit gaat zetten. Zorg dus bij klikvloeren altijd voor voldoende leefruimte van de vloer ten opzichte van muren, wanden en andere vaste objecten.

Lijmvlekken kunnen verwijderd met een alkalisch product

Dat betekent : De lijmvlekken inwrijven met afwasmiddel (puur), ca 10 minuten laten inwe(r)ken en vervolgens afnemen.

Als er wat matte plekjes ontstaan kan je die gemakkelijk onzichtbaar maken met een beetje autowas.


Contactgeluidsisolatie van PVC vloeren

Wanneer er gesproken wordt over contactgeluidsisolatie wordt bedoeld de geluidsisolatie die een ondervloer geeft richting de onderliggende ruimte. Dit is dus vooral belangrijk voor het geluid in appartementen, flatgebouwen en andere gebouwen waarin huis- of kantooreigenaren boven elkaar wonen.

Loopgeluid en contactgeluid zijn de grootste vorm van hinder in huizen en appartementengebouwen en dat is de reden dat er steeds strengere regelgeving bestaat om het contactgeluid te reduceren. Deze regels liggen in Nederland vast in het Bouwbesluit.

In veel gevallen zal de Vereniging van Huiseigenaren onder verwijzing hiernaar de gewenste contactgeluidisolatie al kenbaar maken, zij dienen zich hierbij ook aan de wettelijke norm van 10dB te houden.


PVC vloeren en geluid

In het Bouwbesluit staat vast dat wanneer er een vloerbedekking wordt geplaatst deze inclusief ondervloer een reductie van contactgeluid moet geven van 10db Δlin. Deze reductie moet worden gemeten volgens de laatste NEN-BS-EN-ISO 140-8 /71/2 (NPR5079).

Zorg dat je altijd een ondervloer gebruikt die een label draagt van mnimaal 10dB, zodat u de garantie heeft dat de ondervloer aan de Nederlandse regelgeving voldoet. Raadpleeg onze ondervloerenwijzer voor de ondervloer die in uw situatie geschikt is.

Let op: Er zijn vele producten op de markt die hoge dB-waarden (soms wel tot 26 dB) vermelden waarbij niet getest is volgens bovenstaande norm en die derhalve ook geen Nederlands label (van bijvoorbeeld TNO of NSG) dragen. Het betreft hier veelal tests volgens buitenlandse normen waar onbelastte ondervloeren zonder vloerbedekking getest worden en deze waarden geven geen enkele garantie met betrekking tot de NPR5079, omdat deze het verschil in reductie meet tussen een kale betonvloer en de reductie van een betonvloer in combinatie met ondervloer en bovenvloer. Koop dus alleen ondervloeren die voldoen aan de juiste ISO-norm


Krassen en PVC vloeren

Laminaat is een zachtere vloer dan bijvoorbeeld laminaat en ondanks de hoge slijtvastheid is ook PVC niet onverwoestbaar Wanneer er een scherp voorwerp met druk over de vloer verplaatst wordt kunnen er ook in krassen of beschadigingen ontstaan, vandaar dat het belangrijk is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.


Het voorkomen van slijtage op de PVC vloer

Zorg voor meubelviltjes onder alle meubels en zorg dat bureaustoelen voorzien zijn van wieltjes voor harde vloerbedekking. Belangrijk is het daarnaast om bij alle buitendeuren een goede schoonloopzone te hebben liggen, bij voorkeur twee stappen lang. Om de PVC vloer optimaal te beschermen is het raadzaam om meteen na het leggen een basisbehandeling van de vloer uit te voeren om daarmee de vloer een extra beschermlaag te geven. Kijk in onze onderhoudswijzer welke producten geschikt zijn om de levensduur van uw PVC vloer te optimaliseren.


Astma en/of allergie

Het longfonds adviseert voor astmapatiënten het gebruik van harde vloerbedekking en adviseert zelfs specifiek laminaat- en PVC-vloeren. Doordat de toplaag van een PVC vloer niet poreus en geheel gesloten is kunnen stofdeeltjes zich niet hechten aan de vloer en wordt er dus eenvoudig met regelmatig stofzuigen een goed klimaat geschapen dat de luchtwegen vrij baan verleent.

PVC op een bestaande vloerbedekking

Bij het leggen van PVC Dryback moet altijd de bestaande vloerbedekking verwijderd worden en bij het leggen over een bestaande tegelvloer zal er geëgaliseerd moeten worden. Voor het leggen van PVC stroken op een houten ondervloer hebben we de Floorfixx ondervloer.

Ook bij PVC klikvloeren is het altijd het beste om de oude vloerbedekking te verwijderen, zodat je ook ziet wat daar nog eventueel onder zit en je zo de controle hebt over de gehele opbouw van je vloerconstructie. In sommige gevallen mag de oude vloer echter wel blijven liggen.


PVC klikvloer op tapijt

Dit is helaas geen mogelijkheid (ook niet op een verdiepingsvloer), een organische vloer bevat bacteriën en deze kunnen na verloop van jaren gaan schimmelen of rotten doordat de PVC vloer deze vrijwel luchtdicht afsluit en een bekende klacht in dit opzicht is het 'gaan stinken' van tapijt enkele jaren nadat de klikvloer er overheen is geplaatst. Alhoewel het fabeltje de ronde doet dat er wel op kortpolig tapijt gelegd zou kunnen worden, is dit dus ook ten zeerste af te raden omwille van de bovenstaande redenen.


PVC klikvloer op parket

Ook dit is geen goede optie, daar ook hout een organisch product is dat met het laminaat afgesloten wordt waardoor er rottingsprocessen in het hout plaats kunnen vinden. Dit geldt overigens niet voor planken vloeren met ontluchting (met een kruipruimte of verdiepingsvloer), daar kan met een dampwerende folie en een Parquetfelt ondervloer de PVC klikvloer overheen gelegd worden.


PVC klikvloer op vinyl of linoleum

Hierop kan de klikvloer wel gelegd worden met een passende ondervloer (tussen vinyl/linoleum en de klikvloer). Raadpleeg voor de juiste ondervloer onze ondervloerenwijzer.


Vloerkoeling onder PVC vloeren

In toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van systemen die vloerverwarming en vloerkoeling combineren en er zijn nogal wat vragen rondom het leggen van PVC vloeren op deze vloerkoeling vanwege het gevaar op condensvorming. Na overleg met het Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen proberen we hierbij alle vragen en voorwaarden rondom het leggen van PVC op vloerkoeling te beantwoorden.

Met name de PVC stroken (ook wel gluedown of dryback genoemd) zijn ideaal voor gebruik op vloerkoelingssystemen omdat ze optimaal warmte en koelte opnemen en verdelen en minimaal isoleren.


Voorwaarden voor het leggen van PVC op vloerkoeling

PVC (zowel Dryback als klik) mag gelegd worden op vloerkoeling, mits gegarandeerd is dat er geen condensvorming plaatsvindt, dit betekent dat het vloerkoelingssysteem ten allen tijden een hogere temperatuur moet hebben dan de condensatietemperatuur. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de voorwaarden voor het leggen van PVC op vloerverwarming.

Er zijn vloerkoelingssystemen die de ruimtetemperatuur registreren en er middels een temperatuurbewaking voor zorgen dat de watertemperatuur in de buizen nooit lager is dan de condensatietemperatuur, wanneer een dergelijk bewakingssysteem niet aanwezig is dient de vloerkoeling zo ingesteld te worden dat de minimumtemperatuur van het systeem 17°C is en daar nooit onder komt.

De installateur van het vloerverwamings- en vloerkoelingssysteem is verplicht het systeem te plaatsen volgens de Euronorm EN1264 en rekening te houden met de warmtedoorlaatweerstand van de gekozen vloerconstructie die de bewoner er op gaat plaatsen.

Bij het plaatsen van PVC klikvloeren op vloerkoeling en/of vloerverwarming is het van groot belang dat er een vochtscherm wordt aangebracht van tenminste 0,2mm, bij het verlijmen van een dryback of gluedown vinyl is het belangrijk de juiste primer aan te brengen.


Fluistervloer of leggemak?

Als de vloer snel en eenvoudig geplaatst moet worden is de keuze voor een klikvloer de enige juiste. Het leggen van een PVC klikvloer is vergelijkbaar met het leggen van laminaat, zorg voor een goede controle van de ondergrond en de juiste ondervloer.

Wanneer u de extra voordelen van een gluedown vloer wilt (de dunne stroken zorgen bijvoorbeeld voor een hele stille vloer en zorgen voor optimale benutting van uw vloerverwarming), dan is het leggen een stuk vakwerk en raden wij u aan om dit door een erkende dealer te laten doen. De egalisatie is van groot belang voor de levensduur van de vloer en een juiste verlijming voorkomt naadvorming tussen de stroken.


PVC Dryback ideaal voor vloerverwarming

Alhoewel de PVC klikvloeren ook geschikt zijn voor vloerverwarming mits de juiste ondervloer geplaatst wordt is het zo dat met name de gluedown stroken ideaal zijn voor gebruik op vloerverwarming, omdat het dunne vinyl de warmte opneemt en verdeeld over de vloer, waardoor het aangenaam is over de vloer te lopen en deze bovendien de warmte optimaal doorlaat wat weer zorgt voor besparing in de stookkosten.


Belangrijk bij het plaatsen van PVC op vloerverwarming

Voorbereidingen:

  • Verwarmingselementen (warm water systemen) dienen te zijn ingegoten in de draagvloer
  • Verwarmingselementen dienen tenminste 3cm onder het oppervlak van de basisvloer te liggen
  • Volg alle voorschiften van de installateur van de vloerverwarming en doorloop vóór het leggen van de laminaatvloer de opwarmprocedure en test het systeem conform zijn richtlijnen
  • Het vochtgehalte van een cement/betonvloer mag ten hoogste 1,5% (CM-methode) bedragen, bij anhydrietvloeren maximaal 0,2%
  • De maximaal toegestane oppervlakte temperatuur van het PVC is 28°C(Tip: Thermostaat in de draagvloer instellen op OFF bij temperaturen boven de 30°C en op ON beneden de 30°C
  • Het effect van de vloerverwarming mag niet hoger zijn dan 60 W/m² (Tip: Vermenigvuldig de oppervlakte van de ruimte met 60 om het maximum effect van de verwarmingselementen te bepalen. Bij een vloer van 26m² mag het vermogen van de vloerverwarming bijvoorbeeld niet meer zijn dan (26m² x 60 W = 1560) 1560 Watt). Bij verwarmingselementen/-matten moet ruwweg een systeem met een maximum vermogen van 1500 Watt gekozen worden. Voor verwarmingssystemen op basis van water betekent dit dat de installateur van de vloerverwarming dient te berekenen wat de maximale ingaande en uitkomende watertemperaturen kunnen zijn om binnen deze grens te blijven
  • Voor het leggen van het PVC dient een vochtscherm gelegd worden in de vorm van een primer of een dampdichte PE-folie van minimaal 0,2mm dik
  • Gebruik bij het leggen (in het geval van klikvloeren)een ondervloermateriaal met een lage isolatiewaarde, bij voorkeur de Thermofoam op een PE-folie

Voorwaarden

  • Alle verwarmingselementen van de vloerverwarming moeten uit staan tijdens het leggen van de vloer en de temperatuur van de draagvloer moet tussen de 15°C en 25°C liggen.
  • Er mogen geen verwarmde en onverwarmde delen onder dezelfde vloer liggen zonder dat deze van elkaar gescheiden zijn door een dilatatievoeg. Deze kan worden afgewerkt met een dilatatieprofiel in een bijpassend (hout)dessin
  • Hoogteverschillen in het oppervlak van de draagvloer mogen (bij klikvloeren) max. 2mm op 2m lengte bedragen

Gebruik

Let er op dat losse matten of tapijten op de vloer bij het gebruik van vloerverwarming warmte vast kunnen houden en zodoende een ophoping van warmte op één plaats kunnen veroorzaken. Verzeker dat de warmte van de PVC vloer nooit boven de toegestane maximum oppervlakte temperatuur van 28°C komt

Regulering van de temperatuur na de installatie van de vloer of nadat de vloerverwarming gedurende lange tijd niet aan heeft gestaan:

  • De eerste week moet de verwarming op een lage temperatuur (16-20°C) gezet worden
  • De tweede week kan de verwarming aangepast worden conform de eerder genoemde aanbevelingen

Een goede voorbereiding van de ondergrond is de basis voor een lange levensduur van de vloer

Of het nu renovatie of nieuwbouw betreft, er zijn een viertal belangrijke aandachtspunten die in acht genomen moeten worden bij het beoordelen van de ondergrond waarop de PVC vloer geplaatst gaat worden:

  • De ondergrond moet blijvend droog zijn, wat zoveel betekent dat er geen restvocht in de ondergrond mag zitten. Bij het plaatsen van PVC op een betonvloer mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn (bij vloerverwaming of -koeling maximaal 1,5 CM%) en bij anhydrietvloeren maximaal 0,5 CM% (bij vloerverwarming of -koeling 0,2 CM%). Wanneer een ondergrond blijvend aan deze maximale waarden voldoet dan is een primer (bij verlijming) of een dampdichte ondervloer (bij klikvloeren) voldoende om de vorming van condens onder de vloer te voorkomen.
  • Een egale ondergrond is belangrijk om beweging en vering in de vloer te voorkomen. Bij vering in de klikvloer kan de klikverbinding gaan kraken of beschadigen. Oneffenheden in de ondergrond kunnen bij een PVC Dryback doortekenen en er zal dan dus altijd geëgaliseerd dienen te worden. Bij een klikvloer kunnen kleine oneffenheden opgevangen worden door een zachtboard ondervloer (Forinnfelt of Parquetfelt 7mm bij oneffenheden tot maximaal 3mm op een meter lengte, Parquetfelt 9mm bij oneffenheden tot 4mm) te gebruiken, bij grotere oneffenheden is ook bij klikvloeren egalisatie noodzakelijk. Wanneer een ondergrond al mooi vlak is kunt u in onze ondervloerenwijzer kijken welke ondervloer u het beste kunt gebruiken.
  • De ondergond dient schoon te zijn. Kleine cementkorrels of steentjes kunnen zorgen voor doortekening bij dryback vloeren of voor kraakgeluiden en vering in een klikvloer en vuil kan (door de gesloten eigenschappen van laminaat) een goede hechting van dryback verhinderen of op termijn zorgen voor schimmelvorming onder een klikvloer. Zorg er dus voor dat de ondergrond al voor het leggen van de dampdichte ondervloer goed schoon is.
  • Tenslotte moet de ondervloerconstructie voldoende draagkrachtig zijn. Een betonvloer mag bijvoorbeeld niet te zacht zijn (controleer dit met een kraspen) en een houten ondervloer mag niet veren.

PVC verlijmen op een anhydriet vloer

De dryback stroken kunnen niet verlijmd worden op een afgewerkte anhydriet vloer, want een afgewerkte anydriet vloer neemt geen vocht op. In dit geval dient de anhydriet vloer eerst open geschuurd te worden. Daarna goed stofvrij maken en vervolgens primeren en egaliseren, zodat de egaline zorgt voor de hechting van de lijm.

Embossed in Register zorgt voor een zeer realisEmbossed In Registertische uitstraling van de vloer omdat bij deze techniek, in tegenstelling tot laminaat- en PVC-vloeren met een andere structuur, de structuur van de toplaag overeen komt met het onderliggende patroon in het decor in plaats van het toepassen van een standaard houtstructuur. Omdat het decor dus synchroon loopt met de structuur van het oppervlak wordt Embossed In Register (EIR) ook vaak synchroon structuur genoemd om zo duidelijk te maken waar het verschil met andere vloeroppervlakken zit.

Embossed In Register is mogelijk dankzij een innovatie in de druktechnologie, die bestaat uit nieuwe persplaten die in staat zijn het exacte patroon van het decor elke afzonderlijk laminaatpaneel met uiterste precisie na te bootsen. Zo voel je dus precies een noest daar waar je hem ook ziet.

Berekenen hoeveel PVC je nodig hebt

Als je de ruimte opgemeten hebt is het natuurlijk van belang dat je weet hoeveel PVC je moet bestellen om niets tekort te komen bij het leggen.

Het is moeilijk om hier een algemene regel voor aan te geven, bij een vierkante ruimte van 10x10m heb je percentueel veel minder snijverlies (ca. 3%) dan bij 5 kamertjes van 20m² met wat hoekjes in de wanden. Ook scheve wanden leveren veel meer verlies op dan rechte wanden. Bij rechte wanden is een snijverlies van ca. 5% een vrij goede algemene richtlijn.

Bij het diagonaal leggen van een vloer of het leggen van de vloer als visgraat is een algemene stelregel van 10% zaagverlies een redelijk gemiddelde om van uit te gaan.


Niets!

PVC is de afkorting voor Poly Vinyl Chloride en wordt in de volksmond dus vaak vinyl genoemd.


Wat is PVC?

In de negentiende eeuw werd pvc bij toeval ontdekt doordat een fles vinylchloride te lang in de zon had gestaan en er een witte vaste stof ontstond. In de loop van twintigste eeuw werden er methodes ontwikkeld waarbij verschillende toevoegingen er voor zorgden dat men PVC wist te plastificeren waarmee een veelheid aan toepassingsmogelijkheden werd geschapen.

Bekende voorbeelden zijn de PVC buizen die in de bouw gebruikt worden, de dashboards van auto's en een grote hoeveelheid speelgoed. Daarnaast werd PVC dus toegepast voor vloeren. In beginsel vooral in de vorm van zeil, maar de laatste jaren steeds meer in de vorm van design PVC op basis van stroken (dryback) of klikvloeren.


Een goede lijm is een voorwaarde voor een jarenlang mooie vloer

Bij het plaatsen van de Dryback PVC vloeren uit onze collectie is de verlijming één van de allerbelangrijkste zaken, de hechting aan de ondervloer bepaalt immers of de vloer al dan niet krimpnaden of opstaande randen kan gaan vertonen.

Daar wij geen invloed hebben op de lijmen van andere leveranciers en eventuele wijzigingen in de samenstelling daarvan kunnen wij alleen garantie geven op de hechting bij het juist gebruik van de door Forinn geleverde UZIN-lijmen voor PVC vloeren. Wanneer een lijm wordt gebruikt van een andere leverancier, zal deze ook de garantie op het gebied ven hechting, krimp en uitzetting van de stroken moeten overnemen en kan Forinn daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Voor de verlijming van stroken tot 135cm is de Uzin-KE 2000S de lijm bij uitstek, voor stroken langer dan 135cm is het noodzakelijk dat de vezelversterkte Uzin-KE 66 gebruikt wordt om naadvorming te voorkomen.


PVC Dryback of Gluedown in vochtige ruimtes

Deze vinyl stroken kunnen prima tegen vocht mits er niet langdurig water op de vloer blijft staan. Daarmee zijn de te verlijmen stroken dus goed geschikt voor gebruik in badkamer of toilet gezien hun waterafstotende eigenschappen.


PVC klikvloeren in vochtige ruimtes

De Vinyl Concept Uniclic, Vinyl2Go Uniclic en Expona Simplay 10.0 hebben allen een HDF-drager. Dit betekent dat het kernmateriaal gemaakt is van geperste houtvezels en het product dus niet in vochtige ruimtes geplaatst kan worden.

De Expona Simplay Acoustic Clic daarentegen heeft een PUR-basis waardoor dit product wel in vochtgevoelige ruimtes geplaatst kan worden mits de vloer niet langdurig in aanraking komt met water.

Laden
Laden