FAQ Onderhoud

Gaat mijn vloer verkleuren?
Elke vloer zal na verloop van tijd van uitstraling veranderen door het gebruik en onder invloed van onderhoudsmiddelen.
Ook de invloed van UV-licht zorgt ervoor dat lichte kleuren in de loop der tijd donkerder worden en donkere vloeren juist wat lichter. Vooral in vloeren met een natuurlijke toplaag zoals lamelparket of massief hout is dit verschil aanzienlijk. Bij vloeren als laminaat of PVC zal de invloed pas in een later stadium te zien zijn tenzij de vloer veelvuldig wordt blootgesteld aan direct zonlicht.
Geeft watergedragen lak dezelfde bescherming als oplosmiddelhoudende lak?
RigoStep parketlakken zijn in hun formulering dikker ingesteld dan gebruikelijk bij watergedragen parketlak en bevatten vaak ook een hoger percentage vaste stof. Daardoor kunnen deze parketlakken makkelijker ‘vol’ worden opgezet.
Een oplosmiddelhoudende parketlak krijgt door het verdampen van vluchtig oplosmiddel een zekere ‘tack’ (hoorbaar bij het rollen en voelbaar) die een gelijkmatige verdeling bevordert. Parketlak op waterbasis heeft deze eigenschap normaal gesproken niet.
Eén van de onderscheidende kenmerken van RigoStep parketlakken is dat die deze ‘tack’ wél hebben en zich mede daardoor makkelijker laten verwerken. Ook het vaste stofgehalte van de RigoStep parketlak komt overeen met dat van gangbare oplosmiddelhoudende parketlak. Na drie maal lakken met het aangegeven rendement ontstaat dus een vergelijkbare laagdikte en gelijkwaardige bescherming van de houten vloer.
Hoe behoud ik een onbehandelde look op mijn houten vloer?
U bent opzoek naar een onbehandelde look voor uw vloer of meubels?
Het liefst wilt u de kleur behouden van onbehandeld hout, dit is in veel gevallen lastig omdat de meeste producten de kleur veranderen of de kleur benadrukken.
Wanneer u nu een product gebruikt om uw vloer te beschermen, een andere uitstraling te geven of een andere reden heeft om uw vloer te behandelen, ieder product zorgt voor een ander resultaat op uw vloer.
Met een transparante afwerking zoals de Hardwax-Olie zal de kleur "donkerder" (dieper) worden. Dit geeft vaak een heel mooi en warm resultaat, maar wat als dit niet de oplossing voor u is maar uw wel uw vloer wilt beschermen?
De Naturel onbehandelde look/uitstraling (geschuurd)
Door de Hardwax-Olie Farbig Naturel (3041) in combinatie met een van de Hardwax-Olie Original varianten te gebruiken creëert u de perfecte onbehandelde afwerking.
Hoe kan ik schoenstrepen en vlekken verwijderen van mijn vloer?
Vervolgens direct de vloer dweilen met RZ Cleaner (PVC, vinyl), RZ Laminaatreiniger, RZ Basisreiniger (gietvloer) of RZ Lino Care (linoleum).
Hoe kun je een laminaatvloer het beste onderhouden?
Vloer schoonmaken
Er is bijna geen product denkbaar wat makkelijker te onderhouden is dan laminaat. Doordat laminaat niet poreus is neemt het geen vuil op en hecht vuil bijna niet op de toplaag. Doordat vuil eenvoudig te zien en direct verwijderbaar is geeft bijvoorbeeld ook het astmafonds aan laminaat of vinyl te nemen in plaats van tapijt.
Laminaat stofzuigen
In principe is laminaat eenvoudig schoon te houden met een bezem en stofzuiger, omdat vuildeeltjes zich niet hechten aan de laminaatvloer. Bijkomend voordeel van droge reiniging is dat er geen vocht in het HDF-kernmateriaal van de vloer terecht kan komen.
Laminaatvloer dweilen
Bij hardnekkige vlekken kan de vloer periodiek ook lichtvochtig gedweild worden. Saffier laminaat geeft daarbij de garantie dat helder water of RZ laminaatreiniger volgens de huidige stand der techniek geschikt zijn voor gebruik op hun laminaatvloeren.
Gebruik nooit laminaatreinigers die een laag achterlaten op het laminaat. Deze reinigers worden vaak verkocht als ‘glansreinigers’ of als schoonmaakmiddelen die een ‘beschermlaag’ achterlaten op de laminaatvloer. In praktijk zorgen deze producten na verloop van langere tijd voor looppaden, glansverschillen, strepen en krassen. Deze verschijnselen spelen zich af in de opgebouwde lagen op de vloer en de lagen zijn bijna niet te verwijderen zonder met agressieve middelen te gaan werken die de vloer kunnen beschadigen. Gebruik ook geen azijn, wasverzachter, soda of schoonmaakazijn op laminaat. Het gebruik van deze onderhoudsmiddelen heeft invloed op het water waarmee de vloer wordt schoongemaakt. Sommige van deze reinigingsproducten veranderen de oppervlaktespanning van het water waardoor water makkelijker in de naden kan dringen, anderen zijn niet pH-neutraal en de zuurgraad van de producten kan van invloed zijn op de uitstraling van het laminaat.
Tips voor het verwijderen van vlekken van laminaat- Chocolade, wijn, zout of vet zijn te verwijderen door het gebruik van lauw water in combinatie met RZ laminaatreiniger.
- Inkt, krijt en emailverf kunnen met aceton of nagellak remover verwijderd worden wanneer dit direct na het knoeien gebeurd. Breng de nagellak remover of aceton aan op een doekje en reinig daarmee de vloer, breng het niet rechtstreeks aan op de vloer.
- Ook strepen van rubber schoenzolen, olie, teer, viltstift en nagellak kunnen op dezelfde manier met aceton of nagellak remover worden verwijderd.
- Kaarsvet eerst laten uitharden en vervolgens voorzichtig met een scherp voorwerp van de vloer afschrapen zonder daarbij krassen in de toplaag te veroorzaken.
- Ook kauwgom eerst hard laten worden en dan van de vloer afschrapen zonder deze te beschadigen. Wanneer er na het schrapen iets achter blijft op de vloer kan dit middels aceton op een doekje verwijderd worden.
Hoe kun je een PVC vloer het beste onderhouden?
Voorkomen van krassen en strepen
Om te voorkomen dat er vuil of vocht op de vloer komt dat als schuurmateriaal op het oppervlak kan werken is het van belang om bij elke buitendeur een schoonloopmat te plaatsen van minimaal twee passen lang. Ook stoelpoten en andere meubels dienen voorzien te worden van meubelglijders om er voor te zorgen dat er geen onnodige krassen of slijtage optreedt op de vloer.
Basisbehandeling van een PVC vloer
Om de vloer optimaal te beschermen en een lange levensduur te garanderen is het verstandig de vloer na het leggen te reinigen met een basisreiniger en dan te voorzien van een polishlaag. Deze beschermlaag dient afhankelijk van de intensiteit van gebruik 1 à 2 keer per jaar opnieuw aangebracht te worden.
Dagelijkse reiniging van het vinyl
In het dagelijkse gebruik kan de vloer droog gereinigd worden met een bezem of stofzuiger. Eens per week de vloer lichtvochtig dweilen met een klamvochtige mop en een reinigingsmiddel voor PVC
Kijk voor de beschikbare producten van zowel de basisbehandeling als de wekelijkse reiniging in onze onderhoudswijzer voor PVC vloeren, daar staan de producten voor u op een rijtje gezet.
Hoe onderhoud ik een geoliede vloer?
De vloer geregeld stofzuigen om los zand en vuil te verwijderen. Vochtig reinigen altijd met de speciale zeep van de oliefabrikant, die reinigt en voedt.
Regelmatig zepen zorgt voor betere vocht- en vuilbestendigheid en eenvoudiger onderhoud.Een opfrisbeurt vindt plaats door de vloer met intensiefreiniger schoon te maken en vervolgens opnieuw in de onderhoudsolie te zetten. Olieconditioner kan gebruikt worden om eens per kwartaal de vloer te reinigen en tegelijk een klein beetje olie aan te brengen. Hierdoor wordt het groot onderhoud met intensiefreiniger en onderhoudsolie uitgesteld.
Kijk voor de juiste producten in elke fase van het onderhoud naar onze onderhoudswijzer voor geoliede vloeren.
Hoe vaak moet een geoliede vloer onderhouden worden?
Dit hangt er mede van af hoe intensief een vloer gebruikt wordt. Het is aan te raden om de vloer de eerste maand wekelijks te zepen om een goede bescherming tegen vuil en vochtvlekken op te bouwen. Daarna de vloer naar behoefte zepen.
Een opfrisbeurt kan plaatsvinden als de vloer er schraal uitziet, of niet meer volledig schoon te krijgen is met behulp van de zeep. Het eerste jaar moet de vloer vaak een keer extra in de onderhoudsolie gezet worden. Hoe vaker de vloer opnieuw geolied is, hoe langer de tijd tussen twee opfrisbeurten wordt.
Hoe verwijder ik doffe plekken of vlekken op laminaat?
Hoe verwijder ik vlekken in mijn tapijt, karpet of meubelstof?
Hoe verwijder ik vlekken in mijn tapijt, meubelstof of karpet?Lees de uitgebreide informatie over het verwijderen van vlekken in onze vlekkenkaart.
Hoe kan ik mijn tapijt, meubelstof of karpet het beste opfrissen/reinigen?
Te behandelen oppervlak (borstelend) stofzuigen. RZ Textielreiniger sprayen op een kleurbestendige badstof doek of direct licht nevelen op het te behandelen oppervlak. Daarna rustig wrijven. Laten drogen alvorens te belopen. Voor een dieptereiniging adviseren wij RZ Hoofdreiniger Textiel (of RZ Wolreiniger) i.c.m. een sproei-extractie machine. Raadpleeg uw specialist voor meer informatie.
Hoe voorkom ik krassen in de vloer?
Het gebruik van de juiste meubelviltjes
Om te voorkomen dat er krassen op de vloer ontstaan is het altijd van belang dat de juiste meubelglijders toegepast worden. Er zijn binnen onze ScratchNoMore collectie speciale meubelglijders voor harde en zachte vloerbedekking.
De voordelen van ScratchNoMore ten opzichte van traditionele meubelglijders:
Hoe voorkom ik streepvorming na het dweilen van de vloer?
De vloer eerst goed stofzuigen of stofwissen. Het reinigingsproduct in de juiste mengverhouding mengen met lauwwarm water. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Tip! Gebruik een microvezeldoek voor een optimale reiniging.
Is met olie of wax afwerken ideaal voor een houten vloer?
Een natuurlijke afwerking stelt het hout in staat te ademen, d.w.z. waterdamp op te nemen en later weer af te geven en andersom. Dat is een aangename eigenschap.
Bij nerveuze houtsoorten en bij gebruik in ruimtes waar de vochtomstandigheden niet voldoende kunnen worden beheerst, kan dat echter leiden tot ongewenste werking in de vloer, waardoor de keuze voor lak beter kan zijn.
Olie of was is evenmin de beste keus als de gebruikers van de vloer niet bereid of in staat zijn om aan hun vloer het vereiste onderhoud te plegen. Je moet daar zeker rekening mee houden.
Kan een geoliede vloer plaatselijk bijgewerkt worden?
Ja, dat kan. Slijtgevoeliger plekken, bijvoorbeeld bij tuindeuren, in de keuken of voor meubels, kunnen plaatselijk gereinigd worden met intensiefreiniger en daarna opnieuw in de onderhoudsolie worden gezet.
Kan ik een hardwaxvloer ook onderhouden met olieproducten?
Ja dat kan, hardwaxvloeren kunnen normaal gereinigd worden met WoCa Natuurzeep. Breng de zeep licht vochtig aan, dus niet te nat. Hardwaxvloeren zijn niet zo ademend als een olievloer en mogen daarom minder nat afgenomen worden. Wilt u de vloer opnieuw in de olie zetten dan kunt u de vloer eerst schrobben met een grove (groene) pad in combinatie met WoCa Intensiefreiniger, om de oude waxlaag te verwijderen. Daarna kan WoCa Onderhoudspasta aangebracht worden. WoCa Onderhoudsolie kan niet altijd goed in het hout dringen bij hardwaxvloeren, dus wij raden af om dit product hierop te gebruiken.
Let op: het is verstandig om eerst altijd even een test te doen om te zien of de Onderhoudspasta goed hecht na het reinigen. In een heel enkel geval kan Onderhoudspasta niet gecombineerd worden met de bestaande afwerking. Win eerst advies in bij uw vakhandel of neem contact met ons op.
Kan ik mijn olievloer ook een basisbehandeling geven met zeep?
Ja, dat is mogelijk. Met name massieve naaldhouten vloeren kunnen prima met zeep behandeld worden. Door de zeep minder te verdunnen en in meerdere lagen aan te brengen, ontstaat op den duur een prima bescherming, met een zeer natuurlijke uitstraling.
Kunnen doeken of pads spontaan ontbranden?
Met doeken, pads, borstels, rollers e.d. die tijdens het oliën en waxen worden gebruikt, moet behoedzaam worden omgesprongen.
Oxidatief drogende drogende oliën en wassen drogen door een reactie met zuurstof uit de lucht. Daarbij komt warmte vrij die moet kunnen worden afgevoerd. Kan de reactiewarmte niet weg, bijvoorbeeld door poetslappen op een hoop te gooien, dan ontstaat broei en daardoor gevaar voor zelfontbranding.
Hoe om te gaan met gebruikte doeken en pads?
Het is het meest eenvoudig om gebruikte doeken en pads buiten uit te spreiden of op te hangen, te laten drogen en daarna mee te geven met de vuilnisman. Een andere goede methode is de doeken en pads doordrenken met water en vervolgens luchtdicht te verpakken in een plastic vuilniszak.
Tijdens transport kunnen met water doordrenkte pads en doeken worden bewaard in een goed afgesloten plastic emmer. WEr zijn daarvoor speciale, goed afsluitende emmers beschikbaar.
Let op:
- Ook met olie verzadigd houtstof kan ontbranden (ook in stofzakken)
- Zelfontbranding kan optreden bij alle drogende oliën
Waar moet je op letten bij het transport van parketlak?
Parketlak moet bewaard worden op temperaturen tussen de 10 en 15 ºC.
Laat producten nooit in de auto staan.
Let op: Een lak mag nooit (te) koud of (te) warm worden verwerkt: producten altijd ruim van tevoren op kamertemperatuur brengen!
Waarom kleeft een olievloer soms?
Olie hoort in de vloer en niet erop: olie is geen lak.
Een vloer kan alleen kleven als er olie op de vloer is blijven liggen. Als volgens de door Forinn geadviseerde werkwijze een vloer volledig wordt drooggewreven, kan die nooit gaan kleven!
Zit er toch teveel olie op de vloer dan kunt u, als de olie nog niet droog is, proberen de vloer af te wrijven met katoenen doeken en Linotyn.
Geeft dat onvoldoende resultaat dan na droging de op het oppervlak zittende olielaag wegschuren met een schurende pad, fijn schuurpapier of met een boenmachine en een schuurnet.
De vloer vervolgens stofvrij maken, ragdun naoliën en volledig droogwrijven.
Waarom moet je ventileren bij het drogen van een afwerklaag?
Er moet bij het drogen van een laklaag worden geventileerd om de met waterdamp verzadigde luchtlaag af te voeren. Deze luchtlaag is ‘zwaar’ en blijft anders als een vochtdeken boven de laklaag hangen. Daardoor kan de lak niet verder drogen. Een geringe luchtbeweging is al voldoende. In dode hoeken kan een langzaam (!) draaiende ventilator voor een kunstmatige luchtstroming zorgen. De ventilator niet rechtstreeks op de vloer richten, maar schuin naar boven.
Wanneer kies ik een hardwax vloer?
Aquamarijn natuurlijke hardwax geeft aan het toch al sterke geoliede oppervlak een nog grotere bestendigheid en duurzaamheid.
Vaak wordt voor een waxvloer gekozen wegens kenmerken als het – met de jaren steeds mooier wordende – klassieke uiterlijk, de extra slijtvastheid en bestendigheid die met wax wordt verkregen of het feit dat een goed onderhouden waxvloer nooit hoeft te worden nageolied.
Hoewel een Aquamarijn waxvloer goed bestand is tegen water adviseren wij om een waxvloer zo min mogelijk nat te reinigen, want van te veel water wordt een waxvloer noch beter noch mooier.
Een bekend probleem bij sommige wax- en wasvloeren is dat de vloer glad, streperig en vuil wordt doordat te vaak of teveel wax wordt aangebracht. Met Aquamarijn waxverzorger Revilim wordt dat probleem voorkomen.
Een Aquamarijn waxvloer wordt vaak toegepast op kwetsbaarder en vochtgevoeliger ondergronden, maar ook vanwege de specifieke waxgloed.
Verder adviseren wij gebruik van wax ook op bepaalde exotische houtsoorten.
Wanneer kies ik een olievloer?
Vloeroliën zijn ook zonder verdere afwerking zeer sterk en uiterst bestendig tegen vuil, vocht en vlekken. Een afwerking met alleen olie is dus voldoende.
De keuze voor eenm afwerking met olie heeft de volgende voordelen:
- één behandeling is genoeg
- volledig natuurlijke samenstelling
- uitmuntende bescherming
- ruime keuze in sfeertinten
- fraaie, matte uitstraling
- eenvoudig te onderhouden
Wat betekent het wanneer een lak zelfvernettend is?
Dat betekent dat de vernetter of verharder niet meer als tweede component hoeft te worden toegevoegd. De tweede component is ingebouwd in het bindmiddel en wordt geactiveerd tijdens de droging.
De eigenschappen van onze 1-component zelfvernettende (self-crosslinking) parketlakken zijn gelijkwaardig en meestal zelfs beduidend beter dan die van 2-componenten producten van andere fabrikanten, terwijl de nadelen ontbreken, dus:
- geen kans op doseerfouten
- geen materiaalverlies door beperkte potlife van de aangemaakte lak
- geen toepassing van schadelijke verharders, zoals aziridine of isocyanaat
- snellere droogtijden
Waarom zijn niet alle lakproducten zelfvernettend?
De tweede component bij lakken zoals de Rigostep Duo en Skylt zorgt voor eigenschappen die bij de huidige stand der techniek in zelfvernettende formuleringen nog niet realiseerbaar zijn. Bij de Duo zorgt de tweede component voor extreem goede bestendigheden en bij de Skylt is de tweede component nodig voor een optimale slijtvastheid.
Wat doe ik bij een vlekkerige olievloer?
Mijn vloer vertoont strepen van verschoven meubels en ziet er "wolkerig" uit.
Bij het dweilen van een olievloer is het belangrijk dat u in eerste instantie voldoende zeepwater aanbrengt op de vloer, zodat de vetten van de zeep in het hout kunnen trekken. Wij adviseren om hiervoor een swepmop te gebruiken. Nadat u de zeep al schuimend heeft aangebracht mag deze even kort intrekken, zodat de vetten van de zeep ook echt in het hout kunnen trekken. Daarna moet u de vloer droogdweilen met een goed uitgewrongen zeepmop. Laat de vloer licht vochtig opdrogen en u zult zien dat de vloer er na iedere zeepbeurt beter uit gaat zien.
Bij gebruik van een vlakmop of andere apparaten waarmee je de aangebrachte hoeveelheid zeepwater moeilijk kunt doseren, wordt vaak te droog gedweild, waardoor de vloer alleen maar een beetje vettig wordt van de cocos-en sojavetten van de zeep. Hierdoor ontstaat al snel een "wolkerig" effect op de vloer en wordt er niet echt gereinigd. Bij het verschuiven van een stoel zie je dan steeds meer glimstrepen in de zeeplaag. Vaak is het al voldoende om de vloer een à twee maal op de juiste wijze te dweilen, om weer een mooie vloer te krijgen.
Het is ook niet verstandig heel nat te dweilen en daarna niet na te drogen. Hierdoor ontstaat ook een te dikke laag zeep op de vloer, waardoor de vloer er vlekkerig en streperig uit gaat zien. Om deze laag te verwijderen is het vaak raadzaam om de vloer een keer met Intensiefreiniger te ontvetten en dan de vloer weer op de juiste manier te gaan dweilen. Mocht de vloer na de behandeling met Intensiefreiniger schraal oogen, dan kan eerst weer Onderhoudsolie aangebracht worden.
Wat houden VOS en de vervangingsplicht in?
VOS staat voor Vluchtige Organische Stoffen. "Organische" verwijst naar de moleculaire structuur (minstens 1 koolstofatoom). De componenten zijn "vluchtig" als ze een bepaalde hoeveelheid dampen afgeven bij kamer- of werktemperatuur.
Met VOS gaan verschillende risico's gepaard.
- De dampen van VOS kunnen boven een bepaalde concentratie ontvlammen en ontploffen bij contact met een warmtebron (vonk, vlam).
- Wat betreft het milieu liggen VOS aan de oorsprong van zware verontreinigings-problemen, zoals smog, troposferische ozon en het broeikaseffect.
- VOS vormen ook een groot risico voor de gezondheid van de verwerker en de eindgebruiker. VOS tasten naar gelang de aard van de blootstelling organen en de hersenen aan. Bekendheid heeft de schildersziekte OPS.
Wat houdt de vervangingsplicht in?
Vanaf 1 januari 2000 is het in Nederland op grond van de Vervangingsplicht voor professionele verwerkers verboden om binnenshuis oplosmiddelrijke producten te gebruiken.
Met de vervangingsplicht zijn in Nederland de arbeidsomstandigheden verbeterd en wordt een bijdrage geleverd aan de bescherming van het milieu.
Niet alleen lakken, maar ook olie- en wasachtige producten en parket-impregneermiddelen vallen onder de regeling. Producten mogen per liter niet meer dan 100 gram VOS bevatten. Rigo producten zaten daar altijd al ver onder.
Bedrijven en zelfstandigen die, ondanks het wettelijk verbod, toch oplosmiddel-rijke producten verwerken, brengen niet alleen hun eigen gezondheid en die van hun medewerkers en klanten in gevaar, maar riskeren ook hoge boetes bij controles, claims van klanten en (ex-)werknemers, problemen met de aansprakelijkheids-verzekering, etc. Wat als er brand uitbreekt? Nog afgezien van het menselijk leed: wie betaalt de schade?
Wat omvat het EU oplosmiddelenbesluit?
Vanaf 1 januari 2007 moeten fabrikanten op grond van het EU oplosmiddelenbesluit het gehalte VOS op het etiket vermelden.
Om speelruimte te houden voor productontwikkeling, heeft Rigostep ervoor gekozen om op onze etiketten de op grond van het EU Oplosmiddelenbesluit cq. de in Nederland geldende Vervangingsplicht maximaal toegelaten waarde te vermelden.
De actuele -veelal veel lagere vosgehaltes- staan op de product- en veiligheidsinformatiebladen.
Rigostep vermeldt het gehalte VOS overigens al sinds 2000 ook op de etiketten.
Wat is de oorzaak van een vlekkerige of streperige waxvloer?
Nieuwe waxlagen ogen in het begin soms vlekkerig. Dat gaat weg in het gebruik.
Is de wax vlekkerig of streperig op een vloer die al langer ligt, dan duidt dat op een te dikke waxlaag of een waxlaag die niet goed is uitgewreven.
Om een te veel aan wax van de vloer te verwijderen en de wax tegelijkertijd weer egaal over de vloer te verdelen kun je de vloer afwrijven met vooraf met Linotyn bevochtigde katoenen doeken. Bij grotere oppervlakken kun je daarbij een boenmachine gebruiken.
Wat is een monocoat systeem?
Een single layer, single coat, one coat of monocoat systeem is een uit het Engels afkomstige benaming voor een éénlaags afwerksysteem. Dit in tegenstelling tot een multilayer, multicoat of meerlaags systeem.
Aquamarijn levert al meer dan tien jaar superieure Full Solid monocoat olie, hardwax en hardwax-olie systemen waarmee jaarlijks tot volle tevredenheid van zowel verwerkers als gebruikers miljoenen vierkante meters worden behandeld.
Aquamarijn Full Solid monocoat Olie & Wax systemen:
- Aquamarijn Corcol - Full Solid Olie (monocoat)
- Aquamarijn Solim - Full Solid Hardwax (monocoat)
- Aquamarijn Waxol 100 - Full Solid Hardwax-Olie (monocoat)
Omdat telkens oplosmiddel verdampt, moeten gebruikelijke olie en hardwax-olie systemen in de regel in meerdere lagen worden aangebracht en dan nog wordt niet de kwaliteit bereikt van een Aquamarijn Full Solid monocoat systeem.
Aquamarijn Full Solid monocoat systemen zijn makkelijk verwerkbaar, veilig voor verwerker en gebruiker, duurzaam, bestendig, volledig natuurlijk en geheel oplosmiddelvrij.
Wat is het verschil tussen Aquamarijn Corcol en Revol?
De basisformulering van CORCOL, REVOL en REVOL 30 is identiek.
Corcol is volledig oplosmiddelvrij, een voor professionals belangrijk gegeven. Revol en Revol 30 zijn dat niet.
Corcol is full solid en wat lobbiger dan Revol. Revol is high solid en bevat natuurlijke verdunners. Revol 30 bevat een aromaatvrije synthetische verdunner en is de dunste variant, speciaal bedoeld voor handmatig onderhoud.
Wat is lijnolie?
Lijnolie (ook wel lijnzaadolie of vlaszaadolie) wordt gewonnen uit lijnzaad, het zaad van de vlasplant (Linum usitatissimum L.).
Lijnolie wordt gebruikt voor het maken van verf, zeep en voor medicinale doeleinden. Het restproduct van het lijnzaad is gewild als veevoer omdat het eiwitrijk is. Uit de stengels van de vlasplant wordt een vezel gewonnen waarvan o.a. linnen wordt geweven. Lijnolie wordt al meer dan 20 eeuwen toegepast in oliën en verven en vormt de basis van veel Aquamarijn producten.
Gangbare lijnolie wordt bijna altijd door extractie uit het lijnzaad verwijderd. Dat leidt tot een grote opbrengst aan lijnolie, maar tot een voor Aquamarijn producten niet bruikbare kwaliteit.
De lijnolie voor Aquamarijn oliën wordt nog op traditionele wijze koud uit het lijnzaad geperst ("geslagen") en vervolgens ambachtelijk gekookt. Deze ambachtelijk gekookte lijnolie is snel drogend en heeft onovertroffen houtverzorgende en vochtregulerende eigenschappen.
Wat is tungolie?
Tungolie (ook wel houtolie of chinese houtolie genoemd) wordt gewonnen uit pitten van de vruchten van een op een boom lijkende plant, de tungboom (Aleurites fordii).
De tungboom groeit inheems in China, maar wordt tegenwoordig ook elders gekweekt. Tungolie is een zeer goed drogende, sterk waterwerende olie.
Tungolie is net als gekookte lijnolie een belangrijk ingrediënt in Aquamarijn oliën.
Wat kan ik doen tegen lichte krassen en slijtageplekken in mijn vloer?
Door gebruik van de vloer kunnen op den duur lichte krassen en slijtageplekken ontstaan. Dit is in een handomdraai te herstellen door gebruik van RZ Refresher en is geschikt voor donkergekleurde vloeren. Raadpleeg uw specialist voor meer informatie. Tip! Gebruik ScratchNoMore meubelglijders onder uw meubilair om krassen te voorkomen.
Welke beits is geschikt om een lakvloer voor te kleuren?
De beits moet een watervaste waterverdunbare beits zijn, zoals RigoStep Kleurbeits.
Na minimaal 24 uur drogen kan een laksysteem worden opgezet. Controleer voor u gaat lakken altijd of de beits niet meer in water ‘oplost’. Houd als u gaat beitsen ook rekening met de houteigenschappen. Donkere beitskleuren kunnen op de meeste houtsoorten prima worden toegepast. Met pasteltinten is echter voorzichtigheid geboden. Lichte kleuren doen het prachtig op houtsoorten als maple, maar leiden op een tanninerijke houtsoort als eiken vaak tot teleurstellingen.
Let op:Het beitsen van een planken- of bourgognevloer is vrij eenvoudig. Het met beits egaal kleuren van een visgraatvloer is echter bijna onmogelijk. Met RigoStep Colorwash kan elke parket- of plankenvloer egaal worden gekleurd.
Wat is Rigostep Colorwash?
RigoStep Colorwash is een water- en oplosmiddelvrije, impregnerende olieprimer die net zo wordt verwerkt als een vloerolie: verdelen, inwrijven, droogwrijven, klaar! Na minimaal 16 uur drogen kan Colorwash worden afgewerkt met elke RigoStep PU aflak.
