BEL ONS 088-0204000

FAQ Laminaat

Image title

Vergelijken kwaliteit laminaat

Om laminaat te vergelijken is het belangrijk te weten welke zaken belangrijk zijn voor de kwaliteit van een laminaatvloer en te onderkennen welke eigenschappen van een vloer je moet vergelijken om deze kwaliteit te kunnen beoordelen.

De levensduur van een laminaatvloer wordt bepaald door een aantal zaken, die uiteindelijk worden samengevat in een gebruiksklasse. Belangrijk voor een lange levensduur is naast het juiste onderhoud dat de vloer slijtvast is, geen naden trekt en vochtbestendig is.

Om deze punten te vergelijken moet het laminaat beoordeeld worden op:

 • Slijtwaarde toplaag
 • Sterkte klikverbinding
 • Vochtresistentie HDF-kern
 • Vergelijking van de slijtwaarde van de vloer

Laminaat wordt conform EN13329 aan de hand van een test met een wieltje bekleed met een gestandaardiseerd schuurpapier dat onder een vastgestelde belasting rond rijdt over het laminaat getest. Het aantal omwentelingen waarna het wieltje door de toplaag gaat bepaalt in welke AC-klasse de het laminaat valt. 


Vergelijken sterkte klikverbinding

De sterkte van de klikverbinding is van grote invloed op de levensduur van de vloer, omdat deze er voor zorgt dat de naden van het laminaat ook na jaren gebruik nog steeds goed dicht zitten. Wanneer de naden van een laminaatvloer open gaan staan treedt versnelde slijtage op aan de randen van de panelen en wordt daarnaast het risico van indringend vocht groter.


Controle vochtbestendigheid

Indringend vocht in een laminaatvloer zorgt er voor dat het kernmateriaal gaat zwellen en dat naden omhoog gaan staan, waardoor een versnelde slijtage van de vloer plaats vindt. Forinn verkoopt uitsluitend laminaat met een sterk verhoogde vochtresistentie, zodat de opname van vocht tot een absoluut minimum beperkt wordt. 


Vergelijken gebruik laminaat

Daarnaast zijn er nog extra factoren waarop laminaat vergeleken kan worden, omdat deze zaken het gebruik van de laminaatvloer aangenamer maken, denk aan vermindering van het loopgeluid en een aangename structuur en uitstraling van de toplaag.

Om deze punten te vergelijken wordt een laminaatvloer vergeleken op:

 • Geluidsabsorptie onderlaag
 • Structuren in de toplaag
 • Vergelijking loopgeluid

Geluidsabsorptie onderlaag

Forinn heeft een aantal ondervloeren in het assortiment die van onze laminaatvloeren "fluistervloeren"  maken, zij zorgen afhankelijk van de situatie voor een optimale geluidsabsorptie naar onderen of naar boven.


Vergelijken structuren in laminaat

Forinn weet niet alleen laminaatdesigns met een zeldzaam echte glans leveren, maar we beschikken ook over unieke designs in de laminaatwereld zoals bijvoorbeeld de decors uit de Endgrain collectie, die er uit zien als kwartiers gezaagd hout.


Vergelijken laminaat algemeen

Om tenslotte een algemeen vergelijk te kunnen maken op alle kwaliteitsgebieden van een laminaatvloer zijn in de EN 685 de waarden vastgelegd waaraan laminaat moet voldoen om in bepaalde gebruiksklassen te vallen. Deze gebruiksklassen zijn vastgesteld aan de hand van testen bij onafhankelijke onderzoeksinstituten.

Testwaarden

Alle waarden die u kunt gebruiken bij het vergelijken van ons laminaat met andere laminaatvloeren zijn bij bovenstaande zaken zijn terug te vinden bij onze technische bladen die op de productpagina's van elk decor zijn terug te vinden.


Vloer schoonmaken

Er is bijna geen product denkbaar wat makkelijker te onderhouden is dan laminaat. Doordat laminaat niet poreus is neemt het geen vuil op en hecht vuil bijna niet op de toplaag. Doordat vuil eenvoudig te zien en direct verwijderbaar is geeft bijvoorbeeld ook het astmafonds aan laminaat of vinyl te nemen in plaats van tapijt.

Laminaat stofzuigen

In principe is laminaat eenvoudig schoon te houden met een bezem en stofzuiger, omdat vuildeeltjes zich niet hechten aan de laminaatvloer. Bijkomend voordeel van droge reiniging is dat er geen vocht in het HDF-kernmateriaal van de vloer terecht kan komen.

Laminaatvloer dweilen

Bij hardnekkige vlekken kan de vloer periodiek ook lichtvochtig gedweild worden. Saffier laminaat geeft daarbij de garantie dat helder water of RZ laminaatreiniger volgens de huidige stand der techniek geschikt zijn voor gebruik op hun laminaatvloeren.

Gebruik nooit laminaatreinigers die een laag achterlaten op het laminaat. Deze reinigers worden vaak verkocht als ‘glansreinigers’ of als schoonmaakmiddelen die een ‘beschermlaag’ achterlaten op de laminaatvloer. In praktijk zorgen deze producten na verloop van langere tijd voor looppaden, glansverschillen, strepen en krassen. Deze verschijnselen spelen zich af in de opgebouwde lagen op de vloer en de lagen zijn bijna niet te verwijderen zonder met agressieve middelen te gaan werken die de vloer kunnen beschadigen. Gebruik ook geen azijn, wasverzachter, soda of schoonmaakazijn op laminaat. Het gebruik van deze onderhoudsmiddelen heeft invloed op het water waarmee de vloer wordt schoongemaakt. Sommige van deze reinigingsproducten veranderen de oppervlaktespanning van het water waardoor water makkelijker in de naden kan dringen, anderen zijn niet pH-neutraal en de zuurgraad van de producten kan van invloed zijn op de uitstraling van het laminaat.

Tips voor het verwijderen van vlekken van laminaat
 • Chocolade, wijn, zout of vet zijn te verwijderen door het gebruik van lauw water in combinatie met RZ laminaatreiniger.
 • Inkt, krijt en emailverf kunnen met aceton of nagellak remover verwijderd worden wanneer dit direct na het knoeien gebeurd. Breng de nagellak remover of aceton aan op een doekje en reinig daarmee de vloer, breng het niet rechtstreeks aan op de vloer.
 • Ook strepen van rubber schoenzolen, olie, teer, viltstift en nagellak kunnen op dezelfde manier met aceton of nagellak remover worden verwijderd.
 • Kaarsvet eerst laten uitharden en vervolgens voorzichtig met een scherp voorwerp van de vloer afschrapen zonder daarbij krassen in de toplaag te veroorzaken.
 • Ook kauwgom eerst hard laten worden en dan van de vloer afschrapen zonder deze te beschadigen. Wanneer er na het schrapen iets achter blijft op de vloer kan dit middels aceton op een doekje verwijderd worden.

Laminaat is een houtproduct

Door de melamine toplaag wordt laminaat in de volksmond nog wel eens als 'kunststof' bestempeld. De drager van laminaat is echter altijd een houtmateriaal zoals spaanplaat, MDF of, zoals bij al het laminaat van Forinn, HDF. DIt is een afkorting voor High Density Fibreboard, wat niets anders betekent dan dat het product bestaat uit onder hoge druk geperste houtvezels.

Dit betekent dus dat laminaat minstens net zoveel krimpt en uitzet als een houten vloer en dat het van groot belang is dat een laminaatvloer goed acclimatiseert.


Temperatuur voor en tijdens het leggen

De laminaatvloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in gesloten verpakking acclimatiseren in de te leggen ruimte. Leg de pakken horizontaal met enige tussenruimte neer en zet ze nooit overeind tegen de wand om doorbuigen van de panelen te voorkomen.

De temperatuur tijdens het acclimatiseren en leggen moet tussen de 15°C en 25°C liggen en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% om te voorkomen dat de vloer na het leggen teveel krimpt of uitzet.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een houtproduct dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van veranderingen in het ruimteklimaat. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in het stookseizoen ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lente vaak weer uit gaat zetten. Zorg dus altijd voor voldoende leefruimte van de vloer ten opzichte van muren, wanden en andere vaste objecten.


Contactgeluidsisolatie laminaatvloeren

Wanneer er gesproken wordt over contactgeluidsisolatie wordt bedoeld de geluidsisolatie die een ondervloer geeft richting de onderliggende ruimte. Dit is dus vooral belangrijk voor het geluid in appartementen, flatgebouwen en andere gebouwen waarin huis- of kantooreigenaren boven elkaar wonen.

Loopgeluid en contactgeluid zijn de grootste vorm van hinder in huizen en appartementengebouwen en dat is de reden dat er steeds strengere regelgeving bestaat om het contactgeluid te reduceren. Deze regels liggen in Nederland vast in het Bouwbesluit.

In veel gevallen zal de Vereniging van Huiseigenaren onder verwijzing hiernaar de gewenste contactgeluidisolatie al kenbaar maken, zij dienen zich hierbij ook aan de wettelijke norm van 10dB te houden.


Laminaat en geluid

In het Bouwbesluit staat vast dat wanneer er een vloerbedekking wordt geplaatst deze inclusief ondervloer een reductie van contactgeluid moet geven van 10db Δlin. Deze reductie moet worden gemeten volgens de laatste NEN-BS-EN-ISO 140-8 /71/2 (NPR5079).

Zorg dat u altijd een ondervloer gebruikt die een label draagt van mnimaal 10dB, zodat u de garantie heeft dat de ondervloer aan de Nederlandse regelgeving voldoet. Raadpleeg onze ondervloerenwijzer voor de ondervloer die in uw situatie geschikt is.

Let op: Er zijn vele producten op de markt die hoge dB-waarden (soms wel tot 26 dB) vermelden waarbij niet getest is volgens bovenstaande norm en die derhalve ook geen Nederlands label (van bijvoorbeeld TNO of NSG) dragen. Het betreft hier veelal tests volgens buitenlandse normen waar onbelastte ondervloeren zonder vloerbedekking getest worden en deze waarden geven geen enkele garantie met betrekking tot de NPR5079, omdat deze het verschil in reductie meet tussen een kale betonvloer en de reductie van een betonvloer in combinatie met ondervloer en bovenvloer. Koop dus alleen ondervloeren die voldoen aan de juiste ISO-norm


Laminaat en reflectiegeluid

Wanneer de term reflectiegeluid gebruikt wordt gaat het over het geluid van een vloerbedekking dat terug de ruimte in 'kaatst' oftewel het loopgeluid dat je hoort als je over een vloer loopt. Hiervoor gelden geen wettelijke normen en dit betekent dus dat er op dit gebied veel minder getest wordt dan op contactgeluidsisolatie, alhoewel veel mensen wel een grote waarde hechten aan zo min mogelijk loopgeluid.


Stilste laminaat

Wanneer er gekozen wordt voor een laminaatvloer dan zijn de Woodstep en de Combiflex de ondervloeren die de hoogste reflectiegeluidsisolatie geven. Kies dus de juiste ondervloer voor zo min mogelijk geluid.


Laminaat en kinderen

Voor een gezin met kinderen worden er extra eisen gesteld aan de vloer. Voor baby's is het belangrijk dat zij in een hygiënische omgeving opgroeien en als de kinderen groter worden moet de vloer bestand zijn tegen vallend speelgoed, met viltstift tekenende kinderen en drinken wat over de vloer valt. Ons laminaat voldoet aan deze eisen vanwege het schoonmaakgemak, de extreme sterkte van de toplaag en uiteraard de basis voor een gezone leefomgeving.

Daarnaast is Forinn bezig met de toekomst van onze kinderen door voortdurend aandacht te besteden aan de milieu-aspecten van het gehele productie en verkoopproces.


Laminaat en gezondheid

Laminaat is een ideale vloer voor baby's en kleine kinderen, die gevoelig zijn voor allergie en bacteriën. Door het gesloten oppervlak kunnen stofdeeltjes zich niet aan de vloer hechten.


Sterk laminaat

Door de melamine toplaag heeft laminaat een hogere stootvastheid heeft dan veel andere vloeren. Deze toplaag is daarnaast ook nog enorm slijtvast en zorgt er dus voor dat de kinderen en u onbezorgd kunnen leven op de vloer.


Makkelijk schoon te maken

Doordat stof zich niet hecht aan laminaat kan de vloer eenvoudig met wisser of stofzuiger schoon gehouden worden, wat hardnekkiger vocht kan met een vochtige dweil verwijderd worden en zelfs viltstift of verf kan verwijderd worden door een beetje aceton op een doekje te doen en daarmee de vervuilde plek schoon te vegen. Raadpleeg voor het verwijderen van andere vlekken onze onderhoudsvoorschriften.


Astma en/of allergie

Het longfonds adviseert voor astmapatiënten het gebruik van harde vloerbedekking en adviseert zelfs specifiek laminaat- en PVC-vloeren. Doordat de toplaag van een laminaatvloer niet poreus en geheel gesloten is kunnen stofdeeltjes zich niet hechten aan de vloer en wordt er dus eenvoudig met regelmatig stofzuigen een goed klimaat geschapen dat de luchtwegen vrij baan verleent.


Laminaat en formaldehyde

Onze laminaatvloeren geven niet meer folmaldehyde af dan natuurlijk hout en ligt de afgifte ruim onder alle geldende normeringen. Hiermee zijn het ideale vloeren voor mensen met problemen aan de luchtwegen. Meer informatie over laminaat en formaldehyde op de website van Saffier.

Krassen en laminaat

Laminaat is per definitie een uiterst krasbestendige vloersoort. Krasbestendig betekent echter niet onverwoestbaar, het betekent dat het in verhouding met andere harde vloerbedekkingen zeer krasvast is. Wanneer er echter een scherp voorwerp met druk over het laminaat verplaatst wordt kunnen er ook in laminaat krassen komen, vandaar dat het belangrijk is om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.


Hoe voorkom ik krassen op laminaat?

Zorg voor meubelviltjes onder alle meubels en zorg dat bureaustoelen voorzien zijn van wieltjes voor harde vloerbedekking. Belangrijk is het daarnaast om bij alle buitendeuren een goede schoonloopzone te hebben liggen, bij voorkeur twee stappen lang.


Krasvastheid laminaat

Bedenk voor het kopen aan welke krasvastheid een vloer moet voldoen, laminaat heeft een veel hogere slijtwaarde en voor ruimten die krasgevoelig zijn is het derhalve verstandig om een laminaatvloer te nemen, dan kunt u er van op aan dat u ook een krasbestendige vloer in huis haalt.


Kan ik een kras in laminaat herstellen?

Bij kleine beschadigingen in het oppervlak van de laminaatvloer kan dit gerepareerd worden met hardwas, dat beschikbaar is in verschillende houtdessins. Bedenk wel dat dit een ander materiaal is als de toplaag van uw laminaat en er dus altijd in het strijklicht een glansverschil zichtbaar zal zijn. Bij grotere beschadigingen is het aan te raden om het paneel te vervangen. Demonteer daarvoor de panelen vanaf de wand tot en met de rij met het beschadigde paneel en vervang dit paneel.


Laminaat op vloerbedekking

Regelmatig krijgen wij de vraag of de laminaatvloer over een oude vloerbedekking heen gelegd mag worden. Het beste is altijd om de oude vloerbedekking te verwijderen, zodat je ook ziet wat daar nog eventueel onder zit en zo de controle hebt over de gehele opbouw van je vloerconstructie. In sommige gevallen mag de oude vloer echter wel blijven liggen.


Laminaat op tapijt

Dit is helaas geen mogelijkheid (ook niet op een verdiepingsvloer), een organische vloer bevat bacteriën en deze kunnen na verloop van jaren gaan schimmelen of rotten doordat de laminaatvloer deze vrijwel luchtdicht afsluit en een bekende klacht in dit opzicht is het 'gaan stinken' van tapijt enkele jaren nadat het laminaat er overheen is geplaatst. Alhoewel het fabeltje de ronde doet dat er wel op kortpolig tapijt gelegd zou kunnen worden, is dit dus ook ten zeerste af te raden omwille van de bovenstaande redenen.


Laminaat op parket

Ook dit is geen goede optie, daar ook hout een organisch product is dat met het laminaat afgesloten wordt waardoor er rottingsprocessen in het hout plaats kunnen vinden. Dit geldt overigens niet voor planken vloeren met ontluchting (met een kruipruimte of verdiepingsvloer), daar kan met een dampwerende folie en een Parquetfelt ondervloer laminaat overheen gelegd worden.


Laminaat op vinyl of linoleum

Hierop kan laminaat wel gelegd worden met een passende ondervloer (tussen vinyl/linoleum en laminaat). Raadpleeg voor de juiste ondervloer onze ondervloerenwijzer.


Laminaat in een vochtige ruimte

Onze laminaatcollecties zijn allen op basis van een HDF-kern met hoge vochtbestendigheid. Hierdoor zijn onze laminaatvloeren in vergelijking met veel andere laminaatvloeren een zeer vochtresistent.


Laminaat in de keuken

Dit is geen probleem, daar de laminaatvloeren van Forinn naast de verhoogde vochtresistentie ook beschikken over een stootvaste toplaag en dus ideaal zijn voor gebuirk in de buurt van het aanrecht. Denk hier ook eens aan de mooie tegeldecors uit de Balterio Pure Stone of Urban Tile collectie.


Laminaat in het toilet

Wanneer de toiletpot aan de wand bevestigd is, is het mogelijk laminaat te leggen in de WC-ruimte. Zorg wel altijd dat vocht dat op de vloer terecht komt weer opgedaan wordt, zodat het niet onder de vloer terecht kan komen. Bij toiletpotten die in de vloer zitten is het vrijwel ondoenlijk om deze zodanig af te sluiten tegen vocht van boven en de vloer toch genoeg leefruimte te geven, vandaar dat wij afraden in dat geval laminaat in de toiletruimte te plaatsen.


Laminaat in de badkamer

Daar er in de badkamer regelmatig met water geknoeid wordt en dit onder de vloer kan lopen is laminaat niet geschikt om in de badkamer te leggen. Water onder de vloer is namelijk niet te verwijderen en zal na verloop van tijd het HDF kunnen laten zwellen, vochtresistent is helaas niet hetzelfde als watervast.


Vloerkoeling onder Forinn laminaat

In toenemende mate wordt er gebruik gemaakt van systemen die vloerverwarming en vloerkoeling combineren en er zijn nogal wat vragen rondom het leggen van laminaat en andere vloeren op deze vloerkoeling vanwege het gevaar op condensvorming. In samenspraak met de technische dienst van onze laminaatproductie en na overleg met het Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen proberen we hierbij alle vragen en voorwaarden rondom het leggen van laminaat op vloerkoeling te beantwoorden.


Voorwaarden voor het leggen van laminaat op vloerkoeling

Laminaat mag gelegd worden op vloerkoeling, mits gegarandeerd is dat er geen condensvorming plaatsvindt, dit betekent dat het vloerkoelingssysteem ten allen tijden een hogere temperatuur moet hebben dan de condensatietemperatuur. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de voorwaarden voor het leggen van laminaat op vloerverwarming.

Er zijn vloerkoelingssystemen die de ruimtetemperatuur registreren en er middels een temperatuurbewaking voor zorgen dat de watertemperatuur in de buizen nooit lager is dan de condensatietemperatuur, wanneer een dergelijk bewakingssysteem niet aanwezig is dient de vloerkoeling zo ingesteld te worden dat de minimumtemperatuur van het systeem 17°C is en daar nooit onder komt.

De installateur van het vloerverwamings- en vloerkoelingssysteem is verplicht het systeem te plaatsen volgens de Euronorm EN1264 en rekening te houden met de warmtedoorlaatweerstand van de gekozen vloerconstructie die de bewoner er op gaat plaatsen.

Bij het plaatsen van laminaat op vloerkoeling en/of vloerverwarming is het van groot belang dat er een vochtscherm wordt aangebracht van tenminste 0,2mm!


Wat is staticiteit?

In normale situaties bevatten materialen een gelijk aantal negatieve en positieve ionen, waardoor ze electrisch in balans zijn. Deze balans kan door wrijving verstoord worden en daardoor kan een materiaal electrisch geladen worden. Deze electrische lading of staticiteit oefent kracht uit en kan daardoor stof aantrekken wat bijvoorbeeld een nadeel kan zijn in ruimtes met veel computerapparatuur.

Geleidende materialen zoals metalen zullen volledig ontladen wanneer ze worden geaard, isolatoren zoals kunststof geleiden geen electriciteit en zullen dus ook niet automatisch ontladen.


Kan laminaat statisch opgeladen raken?

Wanneer de luchtvochtigheid gedurende een lange periode onder de 30-40% ligt is dit niet alleen ongezond voor de leefomgeving, maar bestaat er ook de kans dat het laminaat statisch geladen raakt.


Hoe is een statische laminaatvloer te verhelpen?

In alle gevallen zal een verhoging van de luchtvochtigheid naar 55-60% de staticiteit van een laminaatvloer opheffen. Overigens is het veel grotere voordeel van het verhogen van langdurige lage luchtvochtigheid het effect op de gezondheid, want een te lage luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op uw gezondheid. (zie ook studie RIVM).

Het verhogen en op peil houden van de luchtvochtigheid is het makkelijkste te bereiken door een luchtbevochtiger te gebruiken die automatisch aanslaat bij een te lage luchtvochtigheid.


Forinn laminaat geschikt voor vloerverwarming

De geschiktheid van onze laminaatvloeren op een vloerverwarming is uitgebreid getest.

Door het gebruik van de juiste ondervloer die in comnbinatie met het laminaat voor een maximale warmtedoorlaatweerstand van 0,12 m² K/W zorgt is al het laminaat van Forinn probleemloos te leggen.


Verwerkingsvoorschriften laminaat op vloerverwarming


Voorbereidingen:

 • Verwarmingselementen (warm water systemen) dienen te zijn ingegoten in de draagvloer
 • Verwarmingselementen dienen tenminste 3cm onder het oppervlak van de basisvloer te liggen
 • Volg alle voorschiften van de installateur van de vloerverwarming en doorloop vóór het leggen van de laminaatvloer de opwarmprocedure en test het systeem conform zijn richtlijnen
 • Het vochtgehalte van een cement/betonvloer mag ten hoogste 1,5% (CM-methode) bedragen, bij anhydrietvloeren maximaal 0,2%
 • De maximaal toegestane oppervlakte temperatuur van het laminaat is 28°C(Tip: Thermostaat in de draagvloer instellen op OFF bij temperaturen boven de 30°C en op ON beneden de 30°C
 • Het effect van de vloerverwarming mag niet hoger zijn dan 60 W/m² (Tip: Vermenigvuldig de oppervlakte van de ruimte met 60 om het maximum effect van de verwarmingselementen te bepalen. Bij een vloer van 26m² mag het vermogen van de vloerverwarming bijvoorbeeld niet meer zijn dan (26m² x 60 W = 1560) 1560 Watt). Bij verwarmingselementen/-matten moet ruwweg een systeem met een maximum vermogen van 1500 Watt gekozen worden. Voor verwarmingssystemen op basis van water betekent dit dat de installateur van de vloerverwarming dient te berekenen wat de maximale ingaande en uitkomende watertemperaturen kunnen zijn om binnen deze grens te blijven
 • Voor het leggen van de laminaatpanelen dient een vochtscherm gelegd worden in de vorm van een dampdichte PE-folie van minimaal 0,2mm dik
 • Gebruik bij het leggen van een ondervloermateriaal met een lage isolatiewaarde, bij voorkeur de Thermofoam op een PE-folie

Voorwaarden

 • Alle verwarmingselementen van de vloerverwarming moeten uit staan tijdens het leggen van de vloer en de temperatuur van de draagvloer moet tussen de 15°C en 25°C liggen.
 • Er mogen geen verwarmde en onverwarmde delen onder dezelfde vloer liggen zonder dat deze van elkaar gescheiden zijn door een dilatatievoeg. Deze kan worden afgewerkt met een dilatatieprofiel in een bijpassend (hout)dessin
 • Hoogteverschillen in het oppervlak van de draagvloer mogen max. 2mm op 2m lengte bedragen

Gebruik

Let er op dat losse matten of tapijten op de vloer bij het gebruik van vloerverwarming warmte vast kunnen houden en zodoende een ophoping van warmte op één plaats kunnen veroorzaken. Verzeker dat de warmte van de laminaatvloer nooit boven de toegestane maximum oppervlakte temperatuur van 28°C komt

Regulering van de temperatuur na de installatie van een laminaatvloer of nadat de vloerverwarming gedurende lange tijd niet aan heeft gestaan:

 • De eerste week moet de verwarming op een lage temperatuur (16-20°C) gezet worden
 • De tweede week kan de verwarming aangepast worden conform de eerder genoemde aanbevelingen

Berekenen hoeveel laminaat je nodig hebt

Als je de ruimte opgemeten hebt is het natuurlijk van belang dat je weet hoeveel laminaat je moet bestellen om niets tekort te komen bij het leggen.

Het is moeilijk om hier een algemene regel voor aan te geven, bij een vierkante ruimte van 10x10m heb je percentueel veel minder zaagverlies (ca. 3%) dan bij 5 kamertjes van 20m² met wat hoekjes in de wanden. Ook scheve wanden leveren veel meer zaagverlies op dan rechte wanden. Bij rechte wanden is een zaagverlies van ca. 5% een vrij goede algemene richtlijn.

Bij het diagonaal leggen van een laminaatvloer is een algemene stelregel van 10% zaagverlies een redelijk gemiddelde om van uit te gaan.


Een goede voorbereiding van de ondergrond is de basis voor een lange levensduur van de vloer

Of het nu renovatie of nieuwbouw betreft, er zijn een viertal belangrijke aandachtspunten die in acht genomen moeten worden bij het beoordelen van de ondergrond waarop de laminaatvloer geplaatst gaat worden:

 • De ondergrond moet blijvend droog zijn, wat zoveel betekent dat er geen restvocht in de ondergrond mag zitten. Bij het plaatsen van laminaat op een betonvloer mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn (bij vloerverwaming of -koeling maximaal 1,5 CM%) en bij anhydrietvloeren maximaal 0,5 CM% (bij vloerverwarming of -koeling 0,2 CM%). Wanneer een ondergrond blijvend aan deze maximale waarden voldoet dan is een dampdichte ondervloer voldoende om de vorming van condens onder de laminaatvloer te voorkomen.
 • Een egale ondergrond is belangrijk om beweging en vering in de laminaatvloer te voorkomen. Bij vering in de laminaatvloer kan de klikverbinding gaan kraken of beschadigen. Kleine oneffenheden in de ondergrond kunnen opgevangen worden door een zachtboard ondervloer (Forinnfelt of Parquetfelt 7mm bij oneffenheden tot maximaal 3mm op een meter lengte, Parquetfelt 9mm bij oneffenheden tot 4mm) te gebruiken, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk. Wanneer een ondergrond al mooi vlak is kunt u in onze ondervloerenwijzer kijken welke ondervloer u het beste kunt gebruiken.
 • De ondergond dient schoon te zijn. Kleine cementkorrels of steentjes kunnen zorgen voor kraakgeluiden of vering in de laminaatvloer en vuil kan (door de gesloten eigenschappen van laminaat) op termijn zorgen voor schimmelvorming. Zorg er dus voor dat de ondergrond al voor het leggen van de dampdichte ondervloer goed schoon is.
 • Tenslotte moet de ondervloerconstructie voldoende draagkrachtig zijn. Een betonvloer mag bijvoorbeeld niet te zacht zijn (controleer dit met een kraspen) en een houten ondervloer mag niet veren.

Ondergrond laminaat

Voordat wordt begonnen met het leggen moet de ondergrond gecontroleerd worden, deze moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen.

 • De ondergrond moet droog zijn, zo mag een betonvloer niet meer dan 2% (CM-meting) restvocht hebben en een anhydrietvloer zelfs maximaal 0,5%. Wanneer er meer restvocht in de ondergrond aanwezig is kan het dampdichte scherm niet voorkomen dat er condensvorming onder het laminaat ontstaat
 • De ondergrond moet draagkrachtig zijn, een betonvloer moet dus niet te zacht zijn, dit is eenvoudig te controleren met een kraspen. Daarnaast moet een eventuele houten ondervloerconstructie niet veren, want dat kan de levensduur van de laminaatvloer bekorten.
 • De ondergrond moet egaal zijn. Te grote oneffenheden kunnen zorgen voor beweging in de vloer die er op komt te liggen. Kleine verschillen in de ondervloer (maximaal 4 mm hoogteverschil op 1 meter lengte) kunnen met een 9 mm Parquetfelt opgevangen worden, bij grotere oneffenheden is egalisatie noodzakelijk.
 • De ondergrond moet schoon zijn, zorg dat voor het plaatsen van de ondervloer de ondergrond geheel schoon is en er geen steentjes of andere zaken onder de vloer terecht komen die later kunnen zorgen voor oneffenheden of knarsende geluiden.

Als de ondergrond aan deze vier eisen voldoet, dan is kliklaminaat binnen no-time geplaatst en kan een ruimte dus binnen een paar uur een complete metamorfose ondergaan. Het voordeel van een zwevende vloer is daarbij dat dit over 10 jaar weer moeiteloos opnieuw gedaan kan worden als er weer een andere stijl gevraagd wordt, maar dat het door de levensduur van laminaat ook gerust 20 jaar kan blijven liggen.


Laminaatvloer op vloerbedekking plaatsen

Vaak wordt de vraag gesteld of de bestaande vloerbedekking mag blijven liggen zodat het laminaat er overheen gelegd kan worden. Voor tapijt is dit helaas geen goed idee. Of het nu kortpolig of langpolig tapijt is, in beide gevallen hebben vuil en bacteriën zich gedurende de gebruiksperiode in het tapijt kunnen nestelen. Wanneer deze ondergrond vrijwel luchtdicht wordt toegedekt met een gesloten laminaatvloer kan in de loop der jaren schimmelvorming in het tapijt ontstaan met zeer onaangename geurtjes tot gevolg. Verwijder dus alle organische vloerbedekkingen.

Kunststof vloeren zoals vinyl of PVC kunnen (mits goed schoon gemaakt) wel blijven liggen, zorg wel voor een goede ondervloer tussen deze ondergrond en laminaat, zodat loopcomfort en geluidsisolatie gegarandeerd zijn.


Ondervloeren voor laminaat

Laat u zich goed informeren door een vakman welke ondervloer het beste gebruikt kan worden. De juiste ondervloer in de juiste situatie is van groot belang voor het leefgenot in de jaren na het leggen, want de ondervloer is in hoge mate van belang voor het loopcomfort, de geluidsoverdracht en de stabiliteit van uw leefvloer. Bespreek dus samen met de Saffier-dealer welke ondervloer het meeste geschikt is voor uw situatie om jaren van de vloer te kunnen genieten.

De ene ondervloer zorgt voor optimale egalisatie en is dus ideaal voor renovatie van bestaande vloeren, de andere vloer zorgt voor een maximale geluidsisolatie naar de onderliggende ruimten en is dan weer ideaal voor gebruik in appartementen.

De ondervloer moet stabiel en vlak zijn, producten van PE Foam mogen niet dikker dan 3mm zijn, anders gaat de zwevende laminaatvloer bij belasting bewegen en dit kan een krakend geluid veroorzaken. Zachtboard ondervloeren mogen tot 9 mm dik zijn, deze ondervloeren zijn stabieler dan de PE Foam ondervloeren. Zie ook onze pagina over ondervloeren voor meer informatie per ondervloer.


Leggen in vochtige ruimte

Saffier laminaat is een product met een HDF drager. HDF staat voor High Density Fibre, dit zijn onder extreem hoge druk samengeperste houtvezels. Dit betekent dat laminaat in feite een houtproduct is en dat te grote schommelingen in luchtvochtigheid kunnen zorgen voor krimp en uitzetting van het materiaal.

Waar er bij Saffier laminaat enorm is geïnvesteerd in beschermen van de naden tegen indringend vocht, zodat de kans op zwellingen bij de naden veel kleiner is dan bij ander laminaat op de markt, blijft het een product dat kan uitzetten en krimpen. Dit betekent dat laminaat niet geschikt is voor gebruik in vochtige ruimten zoals badkamer en toilet. Wel kan Saffier laminaat door de bescherming van de naden probleemloos gelegd worden in bijvoorbeeld de keuken.


Acclimatiseren van de laminaatvloer

Daar laminaat dus een product is op basis van natuurlijke houtvezels, betekent dit ook dat veranderingen in omgevingsklimaat (andere temperatuur, andere luchtvochtigheid) van invloed zijn op de maatstabiliteit van de laminaatpanelen. Dit betekent ook dat het van belang is dat de panelen voor het leggen geacclimatiseerd worden in de te leggen ruimte. Zorg dat de panelen 48 uur van tevoren vlak op de vloer gestapeld worden in de ruimte waar de vloer geplaatst moet worden. Doe dit in gesloten verpakking, zodat de panelen zich geleidelijk en gelijkmatig aan het ruimteklimaat kunnen aanpassen.


Deuren en grote ruimten

Zorg ervoor dat laminaat niet van de ene naar de andere ruimte "doorgelegd&" wordt. Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het leggen, ten onrechte nemen veel mensen het risico op spanning in hun laminaat rondom de deuropening terwijl er tegenwoordig prachtige laminaatprofielen in laminaatdecors zijn die ervoor zorgen dat het heel mooi af te werken is.

De maximaal te leggen ruimte voor Saffier laminaat is 100m² met een maximale lengte van 12m. Bij het leggen van grotere oppervlakken kan de vloer bij het uitzetten zijn spanning niet goed kwijt en kan er dus spanning op de vloer komen te staan.


Legrichting van de vloer

De legrichting van het laminaat wordt slechts beperkt door de eigen fantasie. Vaak wordt gekozen voor het leggen in de richting van het invallende licht, zodat de naden het minste opvallen.

Anderen kiezen echter juist voor een legrichting die de nadruk legt op de V-groef in het decor door een vloer diagonaal te leggen of in de breedterichting van een gang. Afhankelijk van de ruimte, de gewenste effecten en de persoonlijke smaak kan de legrichting van de vloer mede bepalen hoe een interieur een individuele invulling krijgt.

Embossed in Register zorgt voor een zeer realisEmbossed In Registertische uitstraling van de vloer omdat bij deze techniek, in tegenstelling tot laminaat- en PVC-vloeren met een andere structuur, de structuur van de toplaag overeen komt met het onderliggende patroon in het decor in plaats van het toepassen van een standaard houtstructuur. Omdat het decor dus synchroon loopt met de structuur van het oppervlak wordt Embossed In Register (EIR) ook vaak synchroon structuur genoemd om zo duidelijk te maken waar het verschil met andere vloeroppervlakken zit.

Embossed In Register is mogelijk dankzij een innovatie in de druktechnologie, die bestaat uit nieuwe persplaten die in staat zijn het exacte patroon van het decor elke afzonderlijk laminaatpaneel met uiterste precisie na te bootsen. Zo voel je dus precies een noest daar waar je hem ook ziet.

Uitleg gebruiksklassen laminaat

Om duidelijk te maken waar laminaat gebruikt voor kan worden heeft het Europees Verbond van Laminaatproducenten (EPLF) een Euronorm ingesteld waarmee laminaatvloeren beoordeeld kunnen worden op de geschiktheid voor gebruik in bepaalde ruimten. Deze gebruiksklassen worden internationaal erkend, en worden bepaald door meerder factoren zoals:

 • Slijtwaarden (AC-waarden)
 • Indrukweerstand
 • Dikte-zwelling na 24 uur onder water gedompeld te zijn
 • Vlekbestendigheid

Uitleg gebruiksklasse


De klassen W21 t/m W23 zijn geschikt voor gebruik thuis, en de klassen W31 t/m W33 voor gebruik in openbare ruimten. Hierbij zijn de klassen W31 en W23 qua kwaliteitseisen gelijk aan elkaar, dus alle laminaatvloeren die geschikt zijn voor klasse W31 zijn ook geschikt voor intensief gebruik thuis. Daarnaast bestaat er nog een klasse W34 voor gebruik in extreem intensief belopen ruimten, zoals op luchthavens, de looppaden van grote warenhuizen, etc.

Hieronder nog een overzicht van alle klassen ter verduidelijking van het verhaal dat hierboven staat beschreven.

Laminaat klasse

Al ons laminaat valt in gebruiksklasse W31 of W32 en is dus projectgeschikt. Dit betekent ook dat onze vloeren uitermate geschikt zijn voor alle woonruimten in huis (met uitzondering van de vochtige ruimten zoals badkamer en toilet) en de vloer daar dus heel lang mee zal gaan.

Laden
Laden